Težak život sa prosečnom platom

Po zvaničnoj statistici, prosečnoj porodici za hranu mesečno treba 20.000 dinara. U realnom životu stanje je još gore nego što to pokazuje statistika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

18:46

Default images

Prosečna plata u Srbiji, koja je u oktobru iznosila 34.400 dinara, ne pokriva potrošačku korpu.

Zvanični statistički podatak je da jedna prosečna porodica za ličnu potrošnju potroši oko 40.000 dinara, od čega, kako su statističari izračunali, polovina ide na hranu.

Jednostavnom računicom dolazi se do toga da vam mesečno samo za ručak treba oko 20.000 dinara. U to pritom nisu uračunati doručak, večera, novac za hemiju i kozmetiku, a ni režije.

Za dve godine, dinar je oslabio u odnosu na evro 28 posto, a inflacija potrošačkih cena stigla je do 17 posto. Ekonomista Goran Nikolić iznosi računicu pada standarda po postojećoj formuli.

“Najbitniji pokazatelj je ukupna masa zarada u poslednjih godinu ili dve i budući da je pala zaposlenost, možemo onda videti da je u proseku pala kupovna moć. Kada su u pitanju penzije, ukupna masa penzija je značajno realno opala budući da su one već blizu dve godine zamrznute”, navodi on.

Predsednik Udruženje za zaštitu potrošača Goran Papović drugačije računa kvalitet života građana Srbije. “Ako ćemo davati stalno lažne statističke podatke i ulepšavati nam život na taj način, da je potrošačka korpa 40.000, da je prosečna plata 30 i nešto hiljada, a zapravo realnost oslikava nešto sasvim drugo – da nam je sad za minimalnu prosečnu porodicu potrebno preko 60.000 dinara da bi živeli koliko toliko normalno, navodi on.

“Ako znamo da prosečne plate nisu 30.000 dinara, kudikamo su nuže. Šta je sa platama u Beloj Palanci, Pirotu i odakle god ne”, podseća Papović.

Prema poslednim podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 34.400 dinara, nešto bolji prosek ima Beograd – 42.400.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: