Najbogatiji čovek sveta bi Telekom?

Karlos Slim, preko svoje američke kompanije “Amerikan movil“, je otkupio dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija Telekoma Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

18:37

Default images

Vlasnik američke kompanije je najbogatiji čovek na svetu, meksikanac, Karlos Slim čija se imovina procenjuje na 53,5 milijarde dolara.

Kompanija “Ameriken mobajl“ je u vlaništvu porodice Slim i najvećeg američkog operatetera AT&T. Slim je vlasnik 45 odsto, a AT&T 25 odsto, a ostatak akcija imaju mali akcionari i jedan fond.

Dolazak meksičke kompanije u Srbiju bio je potpuno neočekivan, čak i za Sitigrupu, zvaničnog konsultanta za prodaju Telekoma. Kako pišu mediji, predstavnik Movila treba narednih dana da dođe u Beograd kako bi se upoznao sa tehničkim detaljima.

Matić: Sad moguća i veća cena za Telekom

Ministarka Jasna Matić za B92 procenjuje da bi eventualno učešće na tenderu za Telekom najbogatijeg čoveka na svetu moglo povoljno da utiče i na prodajnu cenu.

"Sigurno je dobro da postoji veći broj zaintresovanih za kupovinu Telekoma i sigurno je dobro da su to velike kompanije, koje imaju veliki broj korisnika u svetu i koje će biti dobri stateški partneri za Telekom. To garantuje da će konkurencija u procesu biti jaka i da ćemo samim tim postići bolje uslove, odnosno bolju cenu", kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

"Koliko ja znam, Karlos Slim poseduje dve kompanije koje se bave telekomukacijama i pored operacija u Meksiku ima i kompanije i u drugim zemljama Latinske Amerike. Ovo očigledno predstavlja signal da su zainteresovani i za ekspanziju na druge regione, stoga je Telekom za njih interesantan kao polazna tačka za tako nešto", smatra ona.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da "činjenica da se sada pojavljuje američki igrač ukazuje možda na mogućnost da Sitigrupa koja je konsultant naše Vlade, a plaćena je samo ukoliko nešto proda, nije mogla da nađe solidnog kupca među ove tri firme i sada pokušava da dovede neku firmu iz Amerike.

Bušatlija veruje da "Amerikan movil“ otkupom tederske dokumetacije želi da vidi kakvo je tržište, ali ne veruje da će na kraju oni biti kupci Telekoma.

"Početi razvoj gledajući na Evropu iz Srbije nema nikakvih prednosti, jer smo mi van tih osnovnih telekomukacionih pravca, odnosno nismo neposredno vezani za mreže koje njih interesuju. Druga stvar, postoji velika razlika u tehničkim, tehološkim i vrstama usluga koje Amerikanci imaju u odnosu na evropske telekomnikacije“, kaže on.

Prvi dolazak Slima na evropsko tržište

Prema dostupnim podacima, ovo je prvi izlazak Slimove kompanije izvan američkog tržišta. U junu ove godine „Amerika movil" pojavila se na evropskom finansijskom tržištu, a ukoliko kupe Telekom, to će biti prva akvizicija u sferi telekomunikacija van Novog sveta. „Amerika movil" je gigantska firma, jedna od nekoliko koje su Karlosa Slima učinile najbogatijim čovekom na svetu: to je četvrta po veličini telekomunikaciona kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od oko 22 milijarde evra i sa oko 41.000 zaposlenih.

U opsegu delatnosti firme, čije je sedište u Meksiko Sitiju, jesu fiksna i mobilna telefonija, internet i kablovska televizija, kojima je pokriveno 18 zemalja Južne i Severne Amerike sa 820 miliona stanovnika. Iako se pojavljuju i u SAD, najveće tržište ove kompanije čine Meksiko i Brazil.

"Amerika movil" ima više od 211 miliona korisnika mobilne telefonije, 27 miliona korisnika fiksne telefonije, 8,6 miliona televizijskih pretplatnika i oko 12 miliona korisnika interneta.

Kompanije u Slimovom vlasništvu vredne su koliko polovina meksičke berze i ostvaruju sedam odsto godišnjeg proizvoda, a od njega su napravile čoveka koji je sa 53,3 milijardi dolara u džepu, prema Forbsovoj listi bogatiji od Bila Gejtsa.

Više o tome ko je Karlos Slim možete pročitati ovde.

"Veliko interesovanje" produžilo rok

Vlada Srbije produžila je u četvrtak "zbog velikog interesovanja" rok za otkup tenderske dokumentacije za kupovinu dela akcija Telekoma do 10. decembra. Dokumentaciju za učešće na tenderu ranije su otkupili “Telekom Austrije“, “Dojče telekom“ i “Frans telekom“.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela. Inače, kako Beta saznaje, Grci su najavili da će sigurno prodati svojih 20 odsto akcija kompanije Telekom, a zvaničnu odluku će saopštiti do kraja godine.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Kompanija Telekom Srbija imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: