Telekom: Veliki interes, duži rok

Rok za otkup tenderske dokumentacije za prodaju dela akcija Telekoma Srbija produžen je do 10. decembra zbog velikog interesovanja telekomunikacionih kompanija.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 25.11.2010.

08:34

Default images

Dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije su do sada otkupili Telekom Austrije, Dojče i Frans telekom.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

"Interes Vlade Srbije je da se u tržišnu utakmicu za Telekom Srbija uključi veći broj ozbiljnih konkurenata, kako bi transparentno i po najpovoljnijim uslovima bila ostvarena najbolja cena za ovu kompaniju", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije nastoji, napominje se u saopštenju, da se do kraja izbori za interese ove kompanije, njenih zaposlenih, kao i interese građana, korisnika Telekomovih usluga i države.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika. Poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini. Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www.telekom.rs.

Telekom je već bio prodat 1997. italijanskom Telekomu i grčkoj kompaniji OTE, a Vlada Srbije je kasnije od Telekoma Italija otkupila akcije srpke telekomunikacione kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: