Drašković: Grozno hrvatsko iskustvo

Vlasnik Svislajona Rodoljub Drašković na pitanje kakvo je iskustvo imao tokom dve i po godine poslovanja na tržištu Hrvatske sažeto kaže – „grozno“.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

19:27

Default images

“Jeste da smo mi prva srpska firma sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj, ali naša iskustva na hrvatskom tržištu su vrlo loša“, kaže on.

Naime, dok u Srbiji trenutno posluje oko 200 hrvatskih firmi, sa ove strane Dunava je u Hrvatsku uspela da uđe samo jedna kompanija. U pitanju je Svislajon Takovo koji je investirao oko 20 miliona evra u konditorsku industriju u Sisku.

Drašković objašnjava da mu se „roba u Hrvatskoj maržira sa 300 posto kako bi se dokazalo hrvatskim potrošačima kako je naša roba skupa i da nije konkurentna na tržištu“. Najočigledniji problem je taj da nama banke saopštavaju da se promenio vlasnik, da više nije Hrvat nego Srbin, i da ne može da koristi subvecionisani kredit koji je realizovan pre privatizacije, odnosno pre kupovine firme u Hrvatskoj, i da nam ispostave fakturu za sve subvencije koje je ta firma dobijala po osnovu investicionog kredita dok je imala hrvatskog vlasnika“, dodaje on.

Rodoljub Drašković na osnovu sopstvenog iskustva zaključuje da se kako kaže „radi sistematski da se ne puste koreni ni jednoj srpskoj firmi u Hrvatskoj“.

On smatra da predsednik Tadić i njegovi dobri odnosi sa Ivom Josipovićem neće uspeti da u mnogome za sada promene tu situaciju. „Mislim da vlada Hrvatske vodi glavnu reč, a ne predsednik Hrvatske. Tadić je otišao sa najboljim namerama i pozdravljam njegov odlazak tamo“, kaže vlasnik Svislajona.

„Mi pripadamo jednom regionu, jednom podneblju i sudbina nam je potpuno ista, ali očigledno da u Hrvatskoj postoje lobiji koji ne dozvoljavaju prodor ni srpskog kapitala ni srpskih roba na hrvatskog tržište i da se to radi perfidno i organizovano, naglašava Rodoljub Drašković.

On zaključuje da „kada ne bi bilo politčkog uticaja i kada bi se prepustilo privrednicima i biznismenima i potrošačima, bilo bi perspektive i obostanog interesa za razvoj privrednih odnosa. Sve dok bude bilo upliva politke u privredne i tržišne tokove ne verujem da će biti napretka.

Tadić i Josipović na Biznis forumu

Čelnici privrednih komora Hrvatske i Srbije, Nadan Vidošević i Miloš Bugarin, govoriće na otvaranju Biznis foruma preduzetnika iz dve zemlje u Zagrebu, a učesnicima tog skupa obratiće se i predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović. Uprkos pozitivnim pomacima, struktura srpskih roba u trgovini sa Hrvatskom je još uvek nepovoljna, a privrednici se žale na loše uslove za plasman srpskoj kapitala u Hrvatskoj, a nerešena su i imovinsko-pravna pitanja preduzeća, ističu u PKS. U Srbiji sada, prema podacima PKS, posluje više od 200 hrvatskih firmi, a u Hrvatskoj ima samo desetak predstavništava srpskih preduzeća.

Prema podacima PKS, obim robne razmene izmedju dve zemlje je u proteklih sedam godina uvećan više od sedam puta. U ostvarenoj robnoj razmeni Srbije sa svetom, Hrvatska se nalazi na 10. mestu u 2009. godini, sa ukupnim obimom prometa od 689 miliona dolara, dok je u ukupno ostvarenom izvozu Hrvatska na desetom mestu, a po visini uvoza na 11. mestu.

Srbija i Hrvatska su od januara do septembra 2010. godine ostvarile robnu razmenu u vrednosti od 472,3 miliona dolara, što je za 3,3 odsto više u odnosu na isti lanjski period, navodi se u analizi PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: