Erić: “Brutalan“ srpski kapitalizam

Srbija sada treba da se opredeli kakav model ekonomskog razvoja želi da primenjuje, kaže ekonomista Dejan Erić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.11.2010.

17:49

Default images

On je naveo da treba imati u vidu negativne posledice koje je do sada ostavila primena liberalnog kapitalizma u našoj zemlji.

Erić je rekao da je sada je suštinsko pitanje da li i dalje želimo liberalni kapitalizam koji je "brutalan", jer u tom modelu investitori najčešće kupuju fabrike da bi se domogli nekretnina, a ne da bi razvijali proizvodnju.

Možda bi bilo bolje da privhatimo ekonomiju zasnovanu na socijalno - tržišnim principima, koju uspešno primenjuju skandinavske zemlje i neke od članice EU, pita se on.

Dalji razvoj srpske privreda treba, u svakom slučaju, da se zasniva na pametnom i održivom razvoju, u kome se prioritet daje znanju, inovacijama i ulaganjima u istraživanje, naglasio je Erić.

On je dodao da se za razliku od Srbije u drugim zemljama, uključujući i članice Evropske unije (EU) , drastično više ulaže u obrazovanje, razvoj inovacija, povećanje zaposlenosti, borbu protiv klimatskih promena i obnovljive izvore energije.

Primere dobre prakse, kad je reč o ulaganjima u znanje i inovacije, treba potražiti, prema rečima Erića, ne samo u zemljama EU već i državama Skandinavije, uključujući i Norvešku koja nije u sastavu Unije, a ima veoma visok standard.

Kao primer za ugled, kad je reč o ulaganjima u istraživanje i nove tehnologije, Erić je naveo i više država u naglom razvoju iz Azije i Latinske Amerike.

Među najvećim iskušenjima koje treba očekivati u domaćoj privredi tokom iduće godine Erić je naveo i problem javnog duga, u situaciji kada su mnogi parametri ekonomske politike nepovoljni, uključujući i bitno smanjeni priliv stranih direktnih investicija i sve veću spoljnu zaduženost.

Imamo i tendenciju pada doznaka naših ljudi iz inostranstva, pa je zbog svega navedenog kapacitet zaduživanja Srbije značajno smanjen, dok je stepen zaduženosti osetno uvećan, upozorio je Erić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: