Dug Delte za struju 23 mil. dinara?

Delta holding, vlasništvo najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića duguje za struju više od 23 miliona dinara, i to samo u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

19:01

Default images

Kako prenosi Kurir, zaključno sa poslednjim obračunom, na ime neplaćenih računa za utrošenu električnu energiju kompanija Miroslava Miškovića „Delta holding“ duguje 23 miliona dinara i za ukupno 77 mernih jedinica. I to samo u Beogradu.

„To praktično znači da svi delovi kompanije, uključujući sedište, ’Delta siti’, lanac Maksija, ne izmiruju redovno račune za električnu energiju“, kaže sagovornik tog lista za koji su u Elektrodistribuciji Beograd (EDB) potvrdili da postoje dugovanja za struju, ali da kašnjenja nisu dramatična. Kako navodi taj list, u kompaniji „Delta holding“ nije bilo odgovora jer niko od nadležnih iz informativne službe nije odgovarao na pozive, SMS i mejlove.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da je Delta u ozbiljnim problemima ukoliko ne može da izmiri dugovanja za struju.

„Struja i nije neki veliki problem, mnogo je veći problem to što duguju dobavljačima više od godinu dana. Treba postaviti pitanje da li Mišković i Delta plaćaju doprinose za svoje zaposlene. U uređenim pravnim državama firme koje ne izmiruju sve obaveze jednostavno bankrotiraju“, objašnjava Bušatlija.

Ukupna dugovanja u zemlji iznose neverovatnih 70 milijardi dinara, ili gotovo 700 miliona evra. Samo građani i privreda u tri najveća grada u Srbiji (Beograd, Niš i Novi Sad) duguju gotovo 15 milijardi dinara za struju, od čega prestonica ima dug od devet milijardi.

Prema podacima EDB, pet milijardi duguje privreda, a četiri milijarde dinara domaćinstva.

„Isključenja neplatiša su svakodnevna, a na teren svakoga dana ide i po 30 ekipa. Mesečni popust od pet odsto za redovno plaćanje računa ostvaruje oko 52 odsto domaćinstava, dok su velika preduzeća neredovnija u plaćanju“, navode u EDB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: