Kriza a banke zaradile 21 mlrd. RSD

Rast profitabilnosti poslovnih banaka nastavljen je i u trećem kvartalu 2010. godine, u kojem su banke u Srbiji ostvarile profit od 20,7 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.11.2010.

12:19

Default images

Trend poboljšanja rezultata nastavljen je u prvih devet meseci ove godine, a profiti poslovnih banaka su uvećani 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je finansijski internet portal "Kamatica.com".

Ostvareni profit od januara do septembra ove godine za 4,2 milijarde dinara je veći od profita u istom periodu prošle godine, u iznosu od 16,9 milijardi dinara. Broj poslovnih banaka koje su ostvarile pozitivne rezultate u prvih devet meseci ove godine je 21 i njihov ukupan profit je bio 25,4 milijardi dinara.

Najveće profite u prva tri kvartala ove godine ostvarile su Banka inteza, AIK banka, Unikredit, Rajafajzen i Komercijalna banka.

Ovih pet banaka sa najvećim profitima su ostvarile 18 milijardi dinara profita, a banka sa najvećim profitom je Banka inteza sa ostvarenih 6,2 milijarde dinara, dok je najprofitabilnija banka je i dalje AIK banka, koja je 4,3 milijardi dinara profita ostvarila sa daleko manjim resursima od pet najvećih poslovnih banaka u Srbiji.

Najveće gubitke u posmatranom periodu ostvarile su OTP banka, Alfa banka, Kredi agrikol , Kredi banka i Pireus banka, u ukupnom iznosu većem od pola milijarde dinara. Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na poslovanje u prvih devet meseci 2009. ostvarile su Hipo Alpe Adria banka i Vojvođanska banka, koje su za milijardu dinara pogoršale svoj rezultat.

Poređenjem postignutih rezultata je uočljivo da su za razliku od nekih drugih privrednih delatnosti, poslovne banke ostavile najgori deo ekonomske krize iza sebe.

Rezultati su po kvartalima 2010. godine konstantno bili bolji od istih perioda prošle godine, ali još nisu dostigli nivo iz 2008. godine, kada su poslovne banke ostvarile rekordne profite u poslednjoj deceniji.

Pojedine poslovne banke, međutim, postigle su rekordne rezultate u poslednjoj deceniji, što ukazuje na to da su u potpunosti prevazišle krizni period, ali sa druge strane, ima i poslovnih banaka koje su daleko ispod ranijih nivoa poslovnih rezultata, zbog problema koje je izazvala ekonomska kriza, navedeno je u analizi.

Ovakve tendencije mogu ukazivati i na trend ukrupnjavanja bankarskog sektora, koji je neminovan i na delimičnu preorijentaciju pojedinih poslovnih banaka u budućem poslovanju na sigurnije i profitabilnije bankarske poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: