Kafa bez cigarete smanjuje promet

Beogradskim kafedžijama, prvi dan primene zakona kojim je pušenje "proterano" na ulice, nije bio dovoljan da sagledaju posledice po prihod i promet.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 12.11.2010.

17:20

Default images

Oni očekuju da će im kase ipak biti praznije i uvereni su da zakon neće bitnije uticati na opredeljenje ljudi da prestanu da puše.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kafići, ukoliko su veći od 80 kvadratnih metara, mogu podeliti prostor na pušački i nepušački, a ukoliko su manje površine, opredeljuju se za pušački ili nepušački.

Pušači će tako moći da uživaju u duvanu u oko 95 odsto ugostiteljskih objekata u Beogradu, manjih od 80 kvadrata, koji su od juče isključivo pušački. Menadžer kafića „Ok.no“ na Obilićevom vencu Ivan Bajec smatra da je još rano da se govori o bilo kakvim efektima primene zakona, ali da će posledice po promet svakako biti uočljive.

„Već sledeće nedelje ćemo biti u prilici da vidimo kakve će biti posledice“, rekao je on i dodao da u tom kafiću postoji deo za pušače, ali i odvojeni deo za nepušače, baš kako je predviđeno Zakonom.

I radnik u kafe-poslastičarnici „Theatro“ na Trgu Republike Srđan Markuš smatra da je rano da se već sada vide posledice primene zakona. „Ipak, dugoročno gledano, verujem da će nam pasti promet, jer je mnogo pušača koji će uvek pre izabrati kafić u kome je dozvoljeno pušenje“, rekao je Markuš.

Kada je reč raspodeli prostora u korist pušača i nepušača, u tom kafeu najveći deo namenjen je nepušačima, dodao je Markuš. Nepušači su smešteni u prizemlje, dok su na spratu nepušači dobili veći deo, a pušači manji, iako u njemu ima više ljudi.

Vlasnica kafea „Vruć gavran“ u prolazu Knez Mihailove ulice Katarina Pavlović opredelila se da njen kafe bude pušački. „Lokal je manji od 80 kvadrata, ne možemo da ga podelimo i zato smo se opredelili da bude pušački, jer bi u suprotnom imali mnogo manje gostiju, rekla je Pavlović.

Bojazan da kafići mogu da očekuju veliki pad prometa je osnovan, smatra ona, jer nije svejedno da li se nekome uz kafu dozvoljava pušenje.

Pavlović kaže da je pušenje stvar ličnog izbora i da onaj ko neće da sedi okružen duvanskim dimom ne mora da uđe u lokal i podseća na praksu u zemljama Evropske unije, koja je pokazala da je takva, potpuna zabrana pušenja bila nedelotvorna.

"Sada se u EU donose propisi kojima se dozvoljava pušenje po lokalima. Malo kasnimo za Evropom, ali očekujem da će, posle nekog vremena, i ovde biti usvojene izmene zakona“, ocenila je Pavlović.

Radnik u restoranu „Molijer“ u Zmaj Jovinoj ulici, u kojem je takođe dozvoljeno pušenje, Sava Napić kaže da prvog dana zabrane pušenja nije primetan pad prometa, a da su gosti koji su ulazili u taj restoran samo pitali da li u njemu smeju da puše. On je kazao da su nepušači značajno informisaniji o tome gde je zabranjeno pušenje, za razliku od pušača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: