Ilić: Država garantuje štednju

Predlog izmena i dopuna seta finansijskih zakona, kojima se garantuje isplata štednih uloga do 50.000 evra, ne odnosi se na bilo koju konkretnu banku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.11.2010.

18:57

Default images

Ona ima cilj da ojača zaštitu bankarskog sistema, što je učinila i Evropska unija nakon ekonomske krize, kaže državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

"Izmene zakona nisu vezane za bilo kakvu konkretnu situaciju, već za stvaranje sistemskog okvira koji je kompatibilan sa svim ovim što se dešava u EU i u svetu", rekao je Ilić.

On je podsetio da, posle ekonomske krize, sve zemlje u svetu rade na jačanju sigurnosti svog finansijskog i bankarskog sistema.

Vlada Srbije predložila je juče izmene i dopune seta zakona iz oblasti finansijskog sirema kojima se predviđa da država obezbeđuje isplatu svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana, bez obzira na to da li je banka iz koje se novac povlači u stečaju ili likvidaciji.

"Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i zemlje BRIK-a nastoje da posle velike ekonomske krize dodju do bolje finansijske regulacije bankarskog tržištu", dodao je Ilić i podsetio da su takve mere neophodne kako bi se predupredilo nastajanje neke druge slične krize.

Prema njegovim rečima, Srbija je samo jedna u nizu zemalja koje te mere primenjuju, naglasivši da ne postoji bojazan da je neka banka u Srbiji u nekom problemu, već se radi samo o obavezi Srbije da unapredi svoj finansijski sitem i prilagodi ga onom što važi u EU.

Vlada je saopštila da se izmenama i dopunama seta zakona iz oblasti finansijskog sirema koje je predložila, obezbeđuje dodatna stabilnost bankarskog sektora i veća zaštita štediša, a država postaje garant svih štednih uloga do 50.000 evra, po svakom deponentu u svakoj banci pojedinačno.

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Izmenama seta zakona uvedena je i mogućnost povećane zaštite depozita davanjem "blanketne garancije države", kojom se može privremeno povećavati iznos osiguranih depozitali i/ili uključiti neosigurane kategorije. Prilikom odlučivanja o tome kako će se postupati sa eventualno problematičnim bankama u budućnosti, uveden je princip najmanjeg troška, što znači da će biti primenjeno rešenje koje izaziva najmanji teret poreskim obveznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: