Bugarin: Rast BDP-a oko 2,5 odsto

Privredni rast u Srbiji za devet meseci nagoveštava da bi ekonomska ekspanzija do kraja 2010. mogla da dostigne i 2,5 procenata, kaže Miloš Bugarin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.11.2010.

17:11

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da bi to bio najbolji rezultat u regionu i dodaje da to daje osnova za optimizam, jer smo prošle godine imali pad od tri odsto.

Bugarin je naveo da je rast u 2010. godini nedovoljan i neujednačen, jer je najveći udeo zebležen u sektoru finansijskog posredovanja, saobraćaja i telekomunikacija.

On je naglasio da je dve trećine privrednih grana ove godine zabeležilo rast, dok su ostale imale ozbiljan pad u odnosu na isti period lane. Najveći pad je zabeležen u građevinarstvu, od 11,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je takođe obim građevinskih poslova bio manji za 51 odsto nego u 2008.

"Sve što je obeležilo ovu godinu, biće veliki problem i u 2011. godini, a pre svega veliki nivo nelikvidnosti, naročito malih i srednjih preduzeća, iako su vladine mere kroz podsticajne kredite za likvidnost ublažile problem", kazao je Bugarin.

To znači, dodao je, da se naredne godine mora postupati po evropskoj direktivi da sva plaćanja budžetskih korisnika (javnih preduzeća) prema privredi budu izmirivana u roku od 30 dana."Mi smo se složili da to bude 60 dana, jer nemoguće je imati rok počeka koji je duži od 100 dana", rekao je Bugarin.

"Takođe moramo imati ekspanzivniju monetarnu politiku kada je u pitanju izloženost poslovnih banaka prema realnom sektoru, kako bi povećali i likvidnost, i udeo sredstava u razvoju, kao i konkurentnost", ukazao je on.

Bugarin je podsetio da imamo višedecenijsko zaostajanje, tako da se kriza ne može brzo prebroditi, naglasivši da je najvažnije obezbediti adekvatne kredite, a da je rešenje u formiranju Razvojne banke, na kojoj srpska pirivreda i PKS insistiraju već dve godine.

Sadašnji krediti ne mogu na adekvatan način biti vraćeni, što je veliko opterećenje, rekao je on, dodajući da je jako važno da se unapredi i nivo regionalne ekonomije, jer je povezivanje regionalne privrede velika šansa za brži razvoj.

Raduje činjenca da je vlada prepoznala potrebu reindustrijalizacije i da je u dugoročni plan razvoja privrede uvrstila investicije u infrastrukturu, IT sektor, inovacije i izvoznu proizvodnju, rekao je Bugarin i izrazio nadu da će ga Skupština Srbije uskoro ratifikovati, kako bi mogao na vreme da se napravi akcioni plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: