Dinkić: CEFTA privlači investitore

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da su se članice CEFTA sporazuma dogovorile da rade na stvaranju zajedničkog regionalnog investicionog tržišta.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 12.11.2010.

12:52

Default images

On je nakon ministarskog sastanka članica CEFTA (sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi) kazao da će će se time poboljšati imidž država članica i privući investitori koji će u regionu praviti proizvode više dodatne vrednosti.

Dinkić je naveo da je Srbija kao domaćin CEFTA komiteta u ovoj godini predložila da se na stvaranju zajedničkog prostora za investicije radi kroz uspostavljanje saradnja agencija za promociju u izvoza i stranih ulaganja u regionu.

Prema njegovim rečima, pokrenut je i portal na kojem investitori mogu da se upoznaju sa uslovima trgovine i ulaganja u CEFTA region, a moguća je i saradnja na konkretnim projektima, kao što je Fijatova investicija u Srbiji. Dinkić je ocenio da nije dobro što u sadašnjoj trgovinskoj razmeni zemalja regiona dominiraju poljoprivredni prizvodi, sirovine i poluproizvodi i da se ne može rešiti problem visokog deficita spoljne trgovine ako se ne proizvodi i izvozi roba visoke vrednosti.

Kako je istakao, Srbija je počela da primenjuje tu strategiju s dolaskom Fijata i investicijom Panasonika, koja se očekuje od Nove godine.

"Biće mnogo lakše ako se takva strategija usvoji u čitavom regionu i ako se napravi zajedničko investiciono tržište, i sada, na izmaku svetske ekonomske krize, svi zajedno postanemo atraktivniji za strana ulaganja", kazao je Dinkić.

On je naveo da se je na ministarskom sastanku dogovoreno i da se u CEFTA regionu više pažnje posveti liberalizaciji tržišta usluga.

"Od sledeće godine trebalo bi da stupi na snagu sporazum o liberalizaciji trgovanja nekim poljoprivrednim proizvodima, što će biti nova faza u saradnji zemalja CEFTA", kazao je Dinkić.

On je dodao da su na tržištu javnih nabavki koje je liberalizovano u maju ove godine, uočeni neki problemi i nedostaci u funkcionisanju koji će biti otklonjenii.

"Srbija 32 osto spoljne trgovine obavlja sa zemljama CEFTA i ove godine će imati suficiti u robnoj razmeni od 1,3 milijarde evra", kazao je Dinkić i ocenio da ta razmena može još da se poveća.

"Sporazum CEFTA pomaže da se ostvari stabilnost u regionu i da države članice pripremi da mnogo jače uđu u Evropsku uniju", naglasio je srpski ministar ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: