Inflacija 8,3 % za deset meseci

Inflacija u Srbiji u oktobru je bila jedan odsto, a od početka godine 8,3 procenata, mereno metodologijom Evropske unije, podaci su Zavoda za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

12:34

Default images

Kako je saopštio taj zavod, godišnja inflacija u oktobru bila je 8,9 procenata.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

U oktobru su najviše poskupeli odeća i obuća - 2,1 odsto, a slede hrana i bezalkoholna pića koji su zabeležili rast cena od 1,4 odsto.

Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje poskupeli su u proseku 1,3 procenta, obrazovanje je poskupelo za 1,1 odsto, a stan, voda, struja i druga goriva za 0,9 odsto.

Cene ugostiteljskih usluga povećane su za 0,8 procenata, transport pola procenta, a alkoholna pića i duvan, kao i zdravstvene usluge poskupeli su za 0,3 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi se u saopštenju RZS Srbije.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojim se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u oktobru bila je jedan odsto. U prvih 10 meseci 2010. iznosila je 8,8 odsto, dok je godišnja inflacija bila 9,9 odsto.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za Pokrajinu Kosovo i Metohija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: