Srbiji preti nestašica lekova

Veledrogerije koje proizvođačima lekova duguju oko pola milijarde evra imaju sve veće probleme, a građani bi mogli da očekuju nestašice.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 12.11.2010.

09:57

Default images

To tvrde i proizvođači lekova koji su dugove već počeli da naplaćuju u nekretninama, ali i najveći distributeri koji krive Republički fond za zdravstvo da kasni s isplatom obaveza apotekama i zdravstvenim ustanovama.

Nestašice lekova svesna je i država, ali nema mnogo mogućnosti da pomogne.

Dugovanja samo Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje dostigla su oko 17 milijardi dinara, saznaje Blic od izvora bliskog poslovanju RZZO.

Najveći deo duga potražuju apoteke koje na naplatu od državnog fonda čekaju oko tri meseca. Sa plaćanjem kasne i zdravstvene ustanove, a najviše trpe veletrgovci koje najavljuju ozbiljne probleme na farmaceutskom tržištu.

U Velefarmu, našoj najvećoj veledrogeriji, kažu da je potrebno urediti proizvodnju lekova, marže, rabate i rokove plaćanja. U suprotnom, treba očekivati slom farmaceutskog tržišta i pojavu velikih nestašica.

„U trci za kratkoročno što boljim rezultatom, kod proizvođača je prethodnih godina došlo do hiperprodukcije lekova u obimu neadekvatnom potrebama tržišta. To je rezultiralo neprihvatljivo dugim rokovima plaćanja, utrkivanjem veledrogerija u davanju superrabata i konačnom destabilizacijom tržišta“, kažu u Velefarmu.

Kao najveća veledrogerija, kako dodaju, probleme najviše i osećaju, a svako kašnjenje u plaćanju od RZZO ili nenamensko upravljanje sredstvima direktan je udar na likvidnost i profit veledrogerija.

U Velefarmu navode i da su postigli dogovor sa Hemofarmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: