PKS: Kriza u građevinarstvu traje

Vidljivih rezultata oporavka srpskog građevinarstva još nema, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

09:04

Default images

Kriza u domaćoj gradjevinskoj industriji i dalje se nastavlja i većina privrednih društava u toj oblasti suočava se sa brojnim problemima, zbog čega je neophodno što pre realizovati prioritetne mere koje je predložila komora, kaže potpredsednik PKS Anđelko Kovačević.

Problemi se pre svega odnose na nelikvidnost, nedovoljna investiciona ulaganja, neblagovremeno izdavanje građevinskih dozvola, nemogućnost obezbeđivanja garancija za izvođenje radova u zemlji i inostranstvu, neravnopravnost domaćih izvođača radova pri učešću na tenderima, rad "na crno" i "sivu ekonomiju", kao i na neuređenost tržišta.

Jedan od prioriteta jeste produžavanje mandata vladine Radne grupe za rešavanje problema u građevinskoj industriji Srbije do kraja 2011. godine, kao i produženje važenje svih uredbi i zakona donetih u cilju podsticanja te grane industrije, čija važnost ističe u ovoj godini, kazao je Kovačević.

Neophodno je i reallizovati mere koje se odnose na uređivanje tržišta, odnosno definisanje uslova za rad stranih kompanija, vodeći računa o zaštiti srpskih građevinara, ali i o otvorenosti tržišta, naveo je on.

Govoreći o merama za povećanje uposlenosti građevinaca, Kovačević je kazao da važenje Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize treba proširiti i na projekte koji se finansiraju uz učešće finansijskih institucija ili na osnovu međudržavnih sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: