Škudrić: Važno učešće u NE Belene

Učešće Srbije u gradnji nuklearne elektrane Belene je važno sa stanovišta proizvodnje čiste energije, kaže ministar Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.11.2010.

09:01

Default images

Ministar rudarstva i energetike dodaje da je principijelni stav Vlade Srbije o pozivu Bugarske da učestvuje u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene "ostao nepromenjen u smislu opravdanja da Srbija učestvuje u takvom projektu regionalnog i evropskog karaktera".

"Uslov je da fizibiliti studija potvrdi opravdanost i isplativost takvog projekta za elektroprivredu Republike Srbije", kazao je ministar.

"To je važno sa stanovišta proizvodnje čiste energije i mogućnosti hidroenergetskih resursa u Srbiji, imajući u vidu postojeću hidrocentralu u Bajinoj Bašti i potencijale nove reverzibilne hidrocentrale koje Srbija planira u bližoj budućnosti da izgradi", istakao je Škundrić.

Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da kao deoničari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

Prema pisanju stranih medija, bugarski premijer Bojko Borisov uputio je službena pisma srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i pozvao ih da do 13. novembra odgovore na ponudu. Hrvatska je taj poziv već odbila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: