BG kafići: Bez pušača manji promet?

Kafići i restorani u centru Beograda prilagodili su svoje prostorije Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji se od danas primenjuje.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.11.2010.

15:31

Default images

Taj zakon propisuje da u ugostiteljskim objektima manjim od 80 kvadratnih metara može da se dozvoli ili zabrani pušenje, dok je u objektima većim od te površine vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

U kafićima na Obilićevom vencu većim od propisane površine rečeno je da su podelili prostor za pušače i nepušače pre desetak dana i da za sada nije opao promet.

Ipak, u tim i u kafićima u Nušićevoj ulici i na Trgu republike posećeniji su delovi za pušače. U kafiću "Simbo L" na Obilićevom vencu i u Nušićevoj ulici, koji su manji od 80 kvadrata, od danas je istaknut znak za zabranu pušenja.

U restoranu Ruski car ne očekuju nikakve promene zbog stupanja na snagu novog zakona, jer u tom objektu od ranije postoji pušački i nepušački deo.

U kafiću Grinet, čije se pušački i nepušački delovi nalaze na suprotnim stranama ulice, više je gostiju u pušačkom delu.

Na centralnim beogradskim ulicama od jutros se može videti dosta pušača ispred firmi u kojima rade.

U Srbiji je od ponoći zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje tog propisa kazne su 5.000 dinara za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je donet 5. maja ove godine i zabranjuje pušenje u svim državnim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: