Đilas: Beograd nije prezadužen

Grad Beograd će zajam od 90 miliona evra od EIB iskoristiti za izgradnju pristupnih saobraćajnica za most preko Save kod Ade ciganlije, kaže Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.11.2010.

13:22

Default images

Skupština Beograda je odluku o novom zaduživanju donela danas, a gradonačelnik je istakao da je zaduženje grada daleko manje od iznosa koji je dozvoljen zakonom.

Obrazlažući predlog za donošenje takve odluke, Đilas je rekao da neće biti problema da se vrati taj kredit, čak i ako budžet narednih godina bude isti kao ovogodišnji koji iznosi više od 500 miliona evra.

On je izrazio očekivanje da će u narednim godinama, u skladu sa ekonomskim razvojem, budžet Grada biti veći. "Uzimamo samo novac za finansiranje velikih kapitalnih projekata", rekao je Đilas i naveo da se krediti uzimaju pod uslovima koje grad može da ispuni. Budžet Beograda za 2010. je oko 580 miliona evra, a zakonom je dozvoljena zaduženost do 15 odsto od tog iznosa. Dozvoljena zaduženost se odnosi na dospele rate u toku godine, a ne na celokupan iznos uzetih kredita.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ove godine mora da isplati kamate na ranije uzete kredite u iznosu od 16 miliona evra. Gradonačelnik je najavio i da će gradska vlast sutra u medijima objaviti podatke o zaduženosti Beograda i načinu otplate kamata.

Đilas je ocenio kao povoljne uslove po kojima Evropska investiciona banka daje Beogradu kredit od 90 miliona evra za izgradnju pristupnih saobraćajnica za most na Adi. On je rekao da je kredit uzet sa kamatom od dva odsto godišnje uz grejs period od tri do pet godina.

"Krediti kod komercijalnih banaka bi bili sedam, osam odsto (na godišnjem nivou)", ukazao je Đilas.

"U Beogradu 40 godina nije izgrađen ni jedan most", rekao je Đilas i podsetio da će izgradnja mosta na Adi Ciganliji koštati oko 120 miliona evra, bez pristupnih saobraćajnica.

Đilas kaže da je planirano da most kod Ade Ciganlije do kraja 2011. godine bude pušten u saobraćaj zajedno sa delom pristupnih saobraćajnica, a da se do kraja 2013. završi izgradnja pristupnih saobraćajnica koje će se, kako je naveo, širiti narednih godina.

Na primedbe opozicije da će troškovi zajedno sa pristupnim saobraćajnicama biti mnogo veći od te sume, Đilas je rekao da se "most ne gradi za sutra već za narednih sto godina".

On je rekao da se iz budžeta grada finansira izgradnja petlje u Radničkoj, a osim nje, biće izgrađena i petlja kod Hipodroma i Careve Ćuprije. "Sa novobeogradske strane, takođe, će biti izgrađena pristupna saobraćajnica, tako da će ukupna dužina mosta, sa prilaznim saobraćajnicama i petljama iznositi 4.900 metara", istakao je Đilas.
Šefovi odborničkih grupa Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije Nemanja Šarović i Andreja Mladenović kritikovali su gradsku vlast zbog uzimanja novog kredita od Evropske investicione banke.

Oni su ukazali da je cena mosta sa pristupnim saobraćajnicama za sad veća od 400 miliona evra i da će biti još troškova.

Šarović je kazao da gradska vlast zadužuje i buduće generacije i da još nije poznato koliko će tačno biti cena mosta kod Ade ciganlije.

Mladenović je naveo da izgradnjom tog mosta neće biti rešen problem saobraćajnih gužvi. "Mi smo protiv ovakvog rešenja i zaduživanja. Most je preskup", rekao je Mladenović.

Gradonačelnik je ocenio da se opozicija bavi demagogijom kada optužuje vlast zbog povećanja cene grejanja u Beogradu od 30 odsto, jer je to urađeno, prema rečima Đilasa, zbog poskupljenja energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: