Za pušenje kazna i do milion dinara

U Srbiji je od ponoći zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje tog propisa kazne su do milion dinara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.11.2010.

00:09

Default images

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je donet 5. maja ove godine i zabranjuje pušenje u svim državnim institucijama.

Sa cigaretom neće smeti da se uđe ni u jednu zdravstvenu, kulturnu ili prosvetnu ustanovu (uključujući i fakultete), u vozila javnog prevoza (pa ni taksi!), niti na koncerte i utakmice koje se odigravaju u zatvorenom prostoru.

U određenim firmama može postojati prostorija namenja isključivo za pušenje i ta prostorija se ne sme koristiti za neku drugu delatnost. Ta prostorija mora da ima ventilacioni sistem, odgovarajuća vrata koja neće propuštati duvanski dim u druge prostorije i mora biti vidljivo obeležana sa naznakom koliko osoba može u njoj da boravi. U ugostiteljskom objektu manjem od 80 kvadratnih metara vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

To se, doduše, ne odnosi na lokale koji su smešteni u okviru ustanova gde je pušenje potpuno zabranjeno. Tako će i kafići koji se nalaze u velikim tržnim centrima, medijskim kućama ili kulturnim ustanovama, bez izuzetka morati da na ulazna vrata okače veliki znak sa prekriženom cigaretom.

I dok lekari, posle besomučnog potezanja za crnom statistikom, sada najzad mogu da ispuste uzdah olakšanja, a ugostitelji počinju da se navikavaju na nova pravila igre, oslobođene nikotina, prava gimnastika počinje za poslodavce, direktore, upravnike preduzeća i ustanova...

Jer, čovek kojeg zateknu sa upaljenom cigaretom tamo gde je pušenje zabranjeno, moraće da plati 5.000 dinara. Suma nije mala, ali ne može da se poredi sa globom koja sledi poslodavcu, odgovornom licu i kasi preduzeća ili ustanove: od 30.000 pa sve do milion dinara.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih. Među muškarcima je 38,1 odsto pušača, a među ženama 29,9 odsto. Zdravstvena statistika pokazuje da od posledica pušenja godišnje umre 16.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: