Zabrana pušenja ruši produktivnost?

Na novi zakon o pušenju, koji stupa na snagu sutra, mnogi zaposleni ne gledaju blagonaklono jer će nekima od njih biti ukinuto konzumiranje cigareta na poslu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

00:06

Default images

Zakon, naime, ostavlja poslodavcu na volju da li će zaposlenima da obezbedi prostoriju za pušenje ili će da je totalno ukine.

Ipak, većina će već naći neko rešenje, makar i na terasi zgrade. Važno je samo da prostorija za pušenje ima ventilacioni sistem, koji je sastavni deo prostorije za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacionog sistema.

Ipak, sutrašnji dan mnogi pušači iščekuju sa zebnjom - pušenje na radnom mestu neće biti dozvoljeno, a psiholozi smatraju da to može uticati na njihovu produktivnost. Psiholog Žarko Trebješanin smatra da će primena zakona dugoročno doprineti smanjenju broja pušača, ali kratkoročno će izazvati smanjenje produktivnosti stravstvenih pušača.

"Za one ljude koji prosto ne mogu bez cigareta, ja verujem da svaka ta pomisao da u toku radnog vremena uopšte ne mogu da puše je ravno katastrofi. Verujem da će oni biti uzmenireni, dekoncentrisani, da će stalno misliti na to kako da odu na neku pauzu. Svakako će uticati na to da će se lošije osećati i sigurno će doći do pada produktivnosti, slabijih rezultata, ali nadam se da to neće trajati dugo", kaže Trebješanin.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana dr Srmena Krstev objasnila je da kaznene mere važe za sve firme, bilo da su privatne ili državne. Osim toga, kazna neće biti blaža za manje firme, već za sve važe ista pravila i vrlo je važno da ih svi zaposleni i poslodavci poštuju.

Ako nekog u zabranjenom prostoru zateknu kako puši, na licu mesta plaća kaznu od 5.000 dinara, a odgovorno lice od 30.000 do 50.000 dinara. Preduzetnik snosi kaznu od 300.000 do 500.000 dinara, a firma od 500.000 do milion dinara.

Inače, u Srbiji puši jedna trećina stanovništva, a od posledica pušenja godišnje umre 16.000 ljudi.

Kompanije spremne čekaju zakon

U Elektroprivredi Srbije zaposlenima će dozvoliti pušenje u dvorištu van zgrade, ali i ispred zgrade. "U svim našim zgradama u Beogradu na više mesta zalepljen je znak 'Zabranjeno pušenje' i svi zaposleni su već obavešteni o zakonu. Takođe, u svakoj od zgrada smo odredili po jednu osobu koja će da vodi računa o sprovođenju zakona", rekli su u EPS-u. U kompaniji Komtrejd su i u Beogradu i u Kragujevcu izdvojili prostoriju za pušače. "Još pre sedam dana smo počeli da primenjujemo zakon tako što smo ukinuli pušenje u našem IT klubu. Ipak, ostavili smo jednu prostoriju za pušenje, koja je nešto izolovanija od ostatka zgrade u kome ima puno mašina. U njoj se oduvek pušilo pa se naši zaposleni trenutno uvežbavaju do početka važenja zakona da se ograniče na jedan prostor", kažu “Komtrejd”.

Postoje i oni koji će dozvoliti pušenje ispred preduzeća, ali će za hladno vreme naći i prostoriju za pušače, kao u šabačkoj Mlekari. U Mlekari Šabac nisu još potpuno spremni na nova pravila, ali rade na tome.

"Napravićemo prostoriju za pušače, samo još tražimo na kom će mestu da bude. Naći ćemo već neko mesto do sutra. A, naši radnici će moći da duvane i napolju", kaže Zoran Matić, direktor Mlekare Šabac.

Ipak, bez obzira na broj zaposlenih i veličinu firme, u Energoprojekt holdingu nisu brinuli o velikoj većini zaposlenih pušača. Sekretarica građevinskog giganta nam je rekla “da su se baš lepo organizovali i da više niko nigde ne može da puši”.

Zaposlenima u Energoprojektu i svim drugim firmama gde pušenje uopšte nije moguće ne preostaje ništa drugo do da sačekaju da dođu kući ili sednu u neki lokal gde je pušenje dozvoljeno. Na ulici i u svojim stanovima mogu bezbrižno da konzumiraju nikotin do mile volje.

Duvandžije ne strahuju

Duvanske industrije smatraju da nova pravila neće ugroziti njihov promet. Direktor za korporativne i regulatorne poslovne kompanije „Britiš amerikan tobako" Srđan Lazović na osnovu iskustava iz drugih zemalja ne očekuje drastično smanjenje prodaje cigareta.

"U zemljama u kojima je pušenje totalno zabranjeno i u kojima je zakon još rigorozniji od našeg, u prvih nekoliko nedelja primene zakona dolazilo je do pada prodaje cigareta, da bi se ona vrlo brzo stabilizovala na nivou pre njegovog uvođenja", kaže on.

Lazović dodaje da je "primećeno da ljudi menjaju svoje navike, odnosno da više odlaze u kafiće i restorane gde je pušenje dozvoljeno, tako da ćemo i mi imati jednu fazu tranzicije dok zakon u potpunosti ne zaživi u praksi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: