Đelić: Srbija je predvidela krizu

Srbija ne planira da uzima nove pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kaže Božidar Đelić, zamenik premijera Srbije.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 10.11.2010.

00:09

Default images

Vlada nije donela konačnu odluku o tome da li da produži sadašnji sporazum o kreditiranju sa MMF-om, rekao je Đelić i dodao da se “ispostavlja da je spoljna situacija Srbije takva da nam ne treba onaj stepen podrške kakav dobijamo od MMF-a”.

Misija MMF-a je napustila Srbiju 5. novembra bez postignutog sporazuma o budžetu za 2011. i naglasila da ova balkanska zemlja mora da vodi računa o izdacima u poslednja dva meseca 2010. da bi ostvarila cilj u vezi sa budžetskim deficitom.

Vlada je postigla sporazum sa sindikatima o penzionom zakonu i očekuje da će usvojiti budžet za iduću godinu s deficitom nižim od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, “iako će to biti teško”, rekao je Đelić. Vlada i MMF očekuju da će privredni rast ove godine biti 1,5 odsto nakon prošlogodišnje stope od tri odsto.

Srbija je prva zemlja regiona koja je sklopila aranžman sa MMF-om, jer smo predvideli finansijsku krizu i do sada smo besprekorno izvršili stendbaj aranžman, naglasio je Đelić.

“Pregovaramo o šestoj reviziji tog programa koji traje do aprila i siguran sam da ćemo nastaviti da ispunjavamo sve obaveze iz tog programa. Krajem prvog semestra iduće godine planiramo da uspešno privatizujemo 51 odsto Telekoma Srbija i taj iznos će nas sasvim lepo pokriti kad je reč o potrebama budžeta", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: