Mrkonjić:Značaj puta i pruge za Bar

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da će Koridor 11 i pruga Beograd - Bar dobiti na značaju u regionu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.11.2010.

16:39

Default images

On dodaje da su okolne zemlje, kao i Italija, izuzetno zainteresovane za bržu izgradnju i revitalizaciju tih saobraćajnica, zbog toga što mogu da pospeše razvoj Srbije.

Mrkonjić je najavio da će, za dvadesetak dana, državno - privredna delegacija Italije doputovati u Beograd da bi se definisale uloge Rumunije, Italije, Crne Gore i Srbije na budućem Koridoru 10 i o tome će biti potpisan protokol.

Na marginama ministarske konferencije G8 u Rimu o smanjenju emisije štetnih gasova, Mrkonjić je rekao da su predstavnici Ministarstva za infrastrukturu održali izuzetno zapažene prezentacije o saobraćajnom Koridoru 11 (Bari-Bar-Čačak-Beograd-Temišvar) i rekonstrukciji pruge Beograd - Bar, kojima je prisustvovalo i pet ambasadora zapadnih zemalja. "Koridor 11 je izuzetno značajan za privredu i ekonomski rast Srbije", naglasio je Mrkonjić i izrazio očekivanje da će taj projekat dobiti sertifikat Evropske unije, a sredstva za izgradnju biti obezbeđena i od međunarodnih finansijskih institucija.

Italija je veoma zainteresovana za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, jer bi njome mogla brže da transportuje robu od svojih 20.000 firmi koliko ih ima u Rumuniji, a tu su i njihova preduzeća u Srbiji, poput Fijata u Kragujevcu, preneo je Mrkonjić i podsetio da je projekat revitalizacije pruge uradio italijanski Italfer, a Vlada Italije obezbedila je oko 340 miliona evra.

On se sastao i sa američkim državnim sekretarom za saobraćaj Ronom Kenikom sa kojim je razgovarao o ulasku kompanije Behtel u Srbiju, koja je zainteresovana za izgradnju Koridora 11 i drugih saobraćajnica.

Mrkonjić je rekao da je sa italijanskim kolegom Bartolijem razgovarao i o povećanju broja dozvola za izvoz u Italiju, sa ovogodišnjih oko 10.000 na oko 20.000 u narednoj godini, kao i o postepenom povećanju srpskog izvoza u tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: