Stopa piraterije u Srbiji 70 odsto

Stopa piraterije u Srbiji iznosi 70 odsto, a svako smanjenje od jedan odsto donosi 1.200 novih radnih mesta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.11.2010.

17:28

Default images

Šef Odseka MUP-a Srbije za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine Mihailo Tijanić kaže da se nivo piraterije smanjuje i približava nivou u zemljama Evropske unije.

„Prema izveštaju Grupe 301 Odbora američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine, naša zemlja nije više u fokusu posmatranja, što znači da se piraterija u poslednjih nekoliko godina znatno smanjila“, kaže on.

Savetnica u Zavodu sa intelektualnu svojinu Jelena Radojević je kaže da Srbija ima respektabilne zakone iz oblasti prava intelektualne svojine, koji su prilagođeni digitalnom dobu.

„Svako autorsko delo se može pojaviti u digitalnom formatu i zato zakon štiti sve vrste dela, uključujući i softver“, navela je Radojević.

Ona je istakla da je, pored adekvatnih zakona, neophodna i njihova primena, koju sprovode tržišna inspekcija, carina, pravosudni organi, policija i drugi nadležni organi i institucije, ali i svest kod građana da je svaka piraterija u stvari krađa.

„Borba protiv piraterije je permanentna, a podrazumeva i edukaciju nadležnih organa kako bi mogli da je prepoznaju i efikasno spreče“, kazala je Radojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: