Ništa od prenosa mobilnog broja?

Srbija je jedina zemlja u Evropi čiji građani ne mogu da zadrže isti broj telefona ukoliko promene operatera i, po svemu sudeći, tako će ostati i ubuduće.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.11.2010.

00:51

Default images

Građani Srbije ni sledeće godine neće moći da promene mobilnu mrežu a da pri tom zadrže stari broj iako je to ranije najavila Republička agencija za telekomunikacije.

Naime, trebalo je da od 1. januara korisnici mobilnih telefona u Srbiji postanu vlasnici broja i da im bude omogućeno da prelaze u drugu mrežu ne menjajući ga. To se, ipak, neće dogoditi.

Prošle jeseni RATEL je doneo Pravilnik o prenosu mobilnog broja u drugu mrežu, a operaterima je dat rok od godinu dana da se pripreme za tu uslugu. Međutim, pošto je oboren tender za nabavku opreme koji je raspisao RATEL, sve se odlaže, pa korisnici mobilnih telefona neće moći da promene mrežu još najmanje pola godine.

Ipak, u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) kažu da će građani posle 20. novembra, kada će biti održan sastanak članova Radne grupe za realizaciju prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji, znati da li će im ova usluga biti dostupna od januara sledeće godine.

Kako je rečeno u RATEL-u, mogućnost prenošenja broja tj. prelaska iz mreže jednog operatora u mrežu drugog, bez menjanja broja ne zavisi samo od RATEL-a nego i od samih operatora.

Prema pravilniku o prenosivosti, naknada za prenos broja, koja iznosi 200 dinara, plaća se operatoru kod koga korisnik želi da pređe, dok taj operator za svakog novog pretplatnika isplaćuje 1.000 dinara kompaniji iz čije je mreže preuzeo broj.

Prenos broja može da se odbije ukoliko je zahtev podnelo neovlašćeno lice, ili je zahtev netačan i nepotpun, ako korisnik nije izmirio dugovanja prema prvobitnom operatoru, ukoliko je u mreži manje od tri meseca, ili ako nije registrovan kao korisnik pripejd usluge.

U pravilniku stoji da pretplatnik koji je preneo broj ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od tri meseca, kao i da ne može od novog operatora da traži i dodatne usluge koje je imao kod prethodnog.

Pripejd korisnik, takođe, ne može od prvobitnog operatera da zahteva naknadu za preostali iznos na svom računu i neiskorišćeni saobraćaj.

Kada je reč o vremenu koje je neophodno za prelazak na mrežu drugog operatora, pravilnik predviđa najviše dva dana za proveru ispunjenosti uslova, kao i dva dana za sam prenos broja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: