Bajec: Reforma bolja za penzionere

Šesta revizija stend baj aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda biće uspešno završena jer razgovori o tome nisu prekinuti, kaže Jurij Bajec.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 05.11.2010.

19:39

Default images

Bajec, član Ekonomskog savea premijera Srbije, objašnjava da je dogovoreno da se dijalog dve strane nastavi.

On je rekao da se uspešan završetak tekuće revizije stend baj aranžmana može očekivati nakon što budu precizirani svi elementi ekonomske politike u ovoj i narednoj godini, a u skladu sa ranije postignutim dogovorima između Vlade Srbije i MMF-a.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, u razgovorima koje je misija MMF vodila u Beogradu sa predstavnicima naših vlasti je dogovoreno da će se taj Zakon ubrzo ponovo naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini. "Neke stvari u tom predlogu dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju su dogovorene i time se, zapravo, poboljšavaju pozicije penzionera, bolje rečeno budućih penzionera", naglasio je Bajec.

"Sve što je dogovoreno u vezi odmrzavanja i usklađivanja penzija, kao i neke druge odredbe ostaje nepromenjeno u odnosu na raniji dogovor sa MMF", naveo je Bajec, uz opasku da je dobro što je početak pomeranja odlaska u penziju i produženja radnog staža odložen za dve godine.

"Dakle, to pomeranje ne počinje sada, u januaru 2011, nego tek 2013. godine i trajaće narednih deset godina", precizirao je Bajec.

On je kao vrlo važno naveo i to što minimalna penzija, prema dogovoru sa MMF, ne može da padne ispod 27 odsto prosečne plate, umesto 25 kako je bilo do sad.

U toku pregovora sa MMF-om bilo je reči i o tome da se u narednom periodu razgovara o nekom novom modelu koji bi služio za utvrđivanje odnosa penzija i plata, rekao je Bajec.

Ističući da se radi o takozvanoj stopi zamene, to jest o odnosu poslednje plate i prve penzije, kao najvažnijem pokazatelju prilikom stupanja u penziju, on je dodao da je to "nešto o čemu će se još razgovarati".
Kad je reč o obavezama preuzetim na osnovu aranžmana sa MMF-om, Bajec je ukazao da treba u potpunosti ispoštovati ograničenje raspona budžetskog deficita u ovoj godini od najviše 4,75 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Taj cilj će se ostvariti", kazao je Bajec, uz opasku da će se na vreme definisati svi uslovi koji su neophodni u vođenju ekonomske politike da se tokom 2011. budžetski deficit smanji na četiri odsto vrednosti BDP, kako je već i dogovoreno sa MMF.

"To važi i za inflaciju koja će, kao što znamo, ove godine premašiti dogovorene okvire. Ali, upravo je u pregovorima sa MMF-om data podrška da se merama monetarne i fiskalne politike obezbedi smanjenje inflacije u toku iduće godine na 4,5 odsto, plus minus 1,5 odsto", rekao je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: