Mlekari traže više para iz budžeta

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je osnovalo radnu grupu koja bi do usvajanja budžeta za 2011. trebalo da donese operativni program razvoja mlekarstva.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 05.11.2010.

18:55

Default images

Pomoćnik ministra Miloš Milovanović kaže da se u radnoj grupi nalaze i predstavnici ministarstava finasija i trgovine, predstavnici udruženja proizvodjača mleka, kao i predstavnici naučnih instituta i fakulteta.

Skupštinski odbor za poljoprivredu je podržao zahtev proizvođača mleka da poljoprivredni budžet za 2011. godinu bude najmanje pet odsto ukupnog budžeta.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kazao je da to udruženje traži da se u sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede vrate i veliki proizvođači mleka i da agrarni budžet za narednu godinu bude "najmanje sedam odsto ukupnog budžeta".

To udruženje, koje okuplja više od 20 velikih proizvođača mleka, zahteva i da "premija za mleko bude pet evrocenti po litru", kao i da "zaštita po kravi ili prvotelki bude 200 evra po grlu".

Jovanović je naveo da očekuje da država poveća davanja po hektaru za proizvođače koji se bave proizvodnjom mleka, jer se u tom sektoru zapošljava osam puta više radnika nego u čisto ratarskoj proizvodnji.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, koja okuplja oko 3.500 članova, Sanja Bugarski kazala je da od države očekuje da rebalansom za ovu godinu "premija za litar mleka bude povećana sa 1,5 na pet dinara i da regres po umatičenom grlu bude povećan sa sadašnjih 12.500 dinara za 7.500 dinara".

Prema njenim rečima, agrarni budžet za narednu godinu trebalo bi da bude najmanje pet odsto ukupnog budžeta, da država "usvoji zakon o subvencijama iz oblasti govedarstva", ali i da se "stočarima omogući korišćenje državnog zemljišta bez nadoknade dok traje kriza".

Bugarski je od Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije zatražila pomoć prilikom traženja obeštećenja koje bi „Denjub fud grupa“, zbog nesavesnog poslovanja i zloupotrebe monopolskog položaja, trebalo da da proizvodjačima za period od 2008. do 2010.

Proizvođači mleka od Odbora očekuju i da proveri kako je „Denjub fud grupa“ došla u posed nekoliko mlekara.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Zoran Mašić naveo je da će taj odbor od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava pored ostalog tražiti i da se ne dozvoli uvoz mleka, da se smanje trgovačke marže za mleko i mlečne proizvode, kao i da se što pre formira nacionalna referentna laboratorija.

Na sednici je ocenjeno da je situacija u proizvodnji mleka "katastrofalna" i da je veliki broj malih farmera prekinuo proizvodnju, zbog neisplativosti. Proizvođači mleka su naveli da je trenutna proizvodna cena mleka od 38 do 40 dinara po litru, a da oni od prerađivača dobijaju od 28 do 30 evrocenti po litru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: