Srboleku isključeni telefon i voda

Beogradskom Srboleku su isključeni telefon i voda, a najavljeno je i isključenje struje, kaže predsednik Samostalnog sinidata Srboleka Zoran Gočević.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 05.11.2010.

18:30

Default images

"Sve što se dešava u Srboleku pokazuje da se ne poštuje protokol o pokretanju proizvodnje, usvojen u Ministarstvu ekonomije 12. oktobra ove godine", dodaje on.

Gočević je dodao da radnici Srboleka nameravaju da opet štrajkuju ukoliko vlasnik preduzeća ne ispuni obaveze predviđene protokolom.

Vlasnik Srboleka se tim protokolom obavezao da će obezbediti uslove za normalno odvijanje proizvodnje i isplatu zarada radnicima, a do sada je, prema rečima Gočevića, samo polovina od oko 200 radnika dobila plate za avgust ove godine.

Srboleku je telefon isključen, kako je rekao, zbog duga od četiri miliona dinara, a dug za vodu je 100.000 dinara, dok je grejanje isključeno još krajem prošle godine.

U Ministarstvu ekonomije je usvojen protokol o okončanju štrajka u Srboleku i pokretanju proizvodnje koji su potpisali predstavnici fabričkih sindikata, generalni direktor Jovica Stefanović, državni sekretar Nebojša Ćirić i član Gradskog veća grada Beograda Miroslav Čučković.

Savet za borbu protiv korupcije je 27. oktobra ove godine Vladi Srbije dostavio izveštaj o privatizaciji i poslovanju Srboleka u kojem je ukazao da je njegov vlasnik Jovica Stefanović nezakonito stekao akcije tog preduzeća.

Mali akcionari Srboleka su 23. jula 2009. podneli krivičnu prijavu Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv uprave Srboleka, a tužilaštvo je povodom te prijave podnelo zahtev za prikupljanje obaveštenja Direkciji policije, ali policija još nije dostavila izveštaj, podsetio je Savet za borbu protiv korupcije.

Kompanija Srbolek je privatizovana 2005. godine. Radnici su štrajkovali u više navrata tokom ove godine, tražeći isplatu aprilskih, majskih i junskih zarada, zaostalih troškova prevoza i dugovanja putnih troškova za 2008. i 2009. godinu, kao i normalizaciju rada.

Stefanović je, kako su ukazivali radnici, poslednjih meseci protivzakonito prodavao i naplaćivao strateške preparate te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: