MMF: Inflacija najveći izazov

Vlada i MMF dogovrili su da se Predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrati u skupštinsku proceduru bez suštinskih promena.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 05.11.2010.

15:41

Default images

Ragovori Vlade Srbije sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Albert Jeger trajali su od 21. oktobra do 4. novembra povodom šeste revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom u vrednosti tri milijarde evra.

Jeger je na kraju posete Beogradu izjavio, kako se navodi u saopštenju, da postoje ohrabrujući znaci da se nastavlja oporavak srpske ekonomije zasnovan na izvozu.

On, međutim, ističe da će inflacija biti najveći izazov za kreatore ekonomske politike, kao i da je neophodna restriktivnija fiskalna politika kako bi se smanjili spoljni pritisci na devizni kurs i ograničila inflatorna očekivanja. On je naveo da je izvršenje dogovora o kreditnom aranžmanu MMF-a sa Srbijom "uglavnom u skladu sa planom" i da su "svi kriterijumi izvršenja koji se odnose na kraj septembra 2010. godine ispunjeni".

Razgovori o šestoj reviziji kreditnog aranžmana, kako je dodao, uglavnom su bili fokusirani na fiskalnu politiku.

Kada je u pitanju budžet za 2010. godinu, postignut je dogovor da deficit budžeta za 2010. godinu bude 4,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koliko je ranije dogovoreno.

Postizanje tog cilja, kako je istakao Jeger, zahteva da rashodi u preostalom delu godine budu transparentni i u dogovorenim iznosima za utvrđene namene.

Razgovori o budžetu za 2011. godinu, prema rečima Jegera, bili su usmereni na mere neophodne za postizanje dogovorenog ciljanog deficita od oko četiri procenta BDP-a.

Taj cilj je, prema njegovoj oceni, u skladu sa nedavno usvojenim fiskalnim pravilma u okviru izmenjenog Zakona o budžetskom sistemu, ali je neophodna restriktivnija fiskalna politika kako bi se smanjili spoljni pritisci na devizni kurs i ograničila inflatorna očekivanja.
Jeger je ukazao da je tokom razgovora misije MMF-a sa srpskim vlastima postignut "značajan napredak u razgovorima o budžetu za 2011. godinu, ali da pregovori nisu mogli da budu okončani za vreme boravka misije".

Monetarna politika u Srbiji će, kako je navedeno u saopštenju MMF-a, i dalje biti fokusirana na inflaciju, "koja se pojavila kao osnovna briga za kreatore politike".

"Misija je, takođe, razgovarala o drugim pitanjima, uključujući predviđeno postepeno ukidanje programa kreditne podrške, unapređenje okvira za restrukturiranje dugova preduzeća i ubrzanje strukturnih reformi kako bi se postigao brži rast produktivnosti i kreirali dobro plaćeni poslovi", istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da su se članovi misije MMF-a i predstavnici vlasti Srbije dogovorili da nastave dijalog "kako bi ubrzo postigli dogovor na nivou misije o završetku šeste revizije kreditnog aranžmana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: