Za socijalnu zaštitu tri mlrd. RSD

Skupština Srbije trebalo bi do kraja godine da usvoji novi Zakon o socijalnoj zaštiti za čiju primenu treba obezbediti dodatnih tri milijarde dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 05.11.2010.

08:30

Default images

Zakon bi trebalo da se primenjuje od 1. januara naredne godine, a ključni ciljevi su smanjenje siromaštva, baziranje sistema socijalne zaštite na socijalnim uslugama u zajednici koje pomazu prirodnoj porodici i smanjenje domske i institucionalne zaštite.

"Obezbedićemo veći obuhvat korisnika socijalne pomoći za oko 40 odsto nego do sada, zbog čega je potrebno i povećanje sredstava za 70 odsto u odnosu na izdvajanja u 2010. godini", rekla je Lučić.

U Srbiji pravo na odnosno minimum socijalne sigurnosti (MOP) mesečno ostvaruje 177 hiljada korisnika.

Lučić je ocenila da su nova rešenja veoma važna pošto se zbog ekonomske krize od poslednjeg kvartala 2008. godine beleži rast siromaštva u Srbiji.

Ona je najavila i da će se se za realizaciju socijalnih servisa u lokalnoj zajednici formirati republički Fond za podršku 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: