Sajam knjiga bez fiskalnih računa

Poreska uprava ove godine nije kontrolisala izIagače na Sajmu knjiga, što je većina izdavača shvatila kao zeleno svetlo da zažmure na izdavanje fiskalnih računa

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

08:26

Default images

Iako postoji obaveza izdavanja računa kod svake prodaje, malo se ko toga držao.

Niko još nije izračunao koliko je državna kasa trebalo da prihoduje od prometa ostvarenog na najvećoj pijaci knjiga na Balkanu, ali je gotovo izvesno da čak i ako je računato na neki priliv, on u budžet nije legao.

I sami izdavači ne objavljuju koliki su promet ostvarili na ovogodišnjem Sajmu knjiga i taj podatak većina je proglasila poslovnom tajnom. Ipak, procenjuje se da se u kase svih kuća koje su imale svoje štandove slilo između 100 i 150 miliona dinara.

Računica je sastavljena na osnovu broja posetilaca koji je dostigao 150.000. Tačnije, na blagajni Sajma prodato je 77.000 pojedinačnih i 50.000 grupnih ulaznica, a više od 10.000 posetilaca sa propusnicama obilazilo je štandove sve vreme trajanja manifestacije.

Ne računajući grupne posete, jer je reč uglavnom o đacima, kalkuliše se da je svaki od redovnih i povlašćenih gostiju potrošio u proseku oko 1.000 do 1.500 dinara, odnosno da su kupili dve do tri knjige.

U toj gužvi, većina izdavača je „zaboravila“ na fiskalne kase, ali zato tvrde da su naslovi iz ponude našli put do čitalaca i da su zadovoljni prometom koji je ostvaren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: