MMF otišao nedovršenog posla

Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je posetu Beogradu bez konačnog dogovora o šestoj reviziji tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Srbija

Izvor: Beta, Politika

Petak, 05.11.2010.

00:14

Default images

Dalji razgovori između MMF-a i Vlade Srbije povodom šeste revizije kreditnog aranžmana obavljaće se na relaciji Vašington-Beograd, a posrednik u toj komunikacije biće stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Misija MMF-a je saopštila da je sa Vladom Srbije dogovoreno da se Predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u narednim nedeljama vrati u skupštinsku proceduru bez suštinskih izmena u odnosu na verziju koja je parlamentu dostavljena u junu ove godine. Šef Misije MMF-a Albert Jeger rekao je da će tekst Zakona biti predat u Skupštinu, "u toku narednih nekoliko nedelja".

Odobravanje šeste revizije aranžmana s Fondom očekuje se na sastanku Borda direktora MMFa zakazanom za 22. decembar u Vašingtonu, tako da pre toga izmene penzionog zakona moraju već da budu u skupštinskoj proceduri.

Vlada Srbije i misija Međunarodnog monetarnog fonda dogovorili su se da nastave razgovore u okviru šeste revizije stend baj aranžmana koji naša zemlja ima sa tom institucijom. Kako je saopštila Vlada, tokom revizije razmatrani su rebalans ovogodišnjeg budžeta, budžet za 2011. godinu, kao i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sa MMF-om je dogovoren okvir rebalansa budžeta za 2010. godinu, kao i osnovni fiskalni pokazatelji budžeta za narednu godinu.

Deficit budžeta za 2011. godinu iznosiće četiri odsto bruto-domaćeg proizvoda, što je u skladu sa nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu.
Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da se predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju menjaju samo u delu koji se odnosi na najnižu penziju i uvećanje staža za žene.

"Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO usaglašen je tokom četvrte i pete runde razgovora s delegacijom MMF-a. Sa MMF-om smo takođe usaglasili i utvrdili garancije za najnižu penziju od 27 procenata prosečne plate, kao i da pomeranje uvećanja radnog staža za četiri meseca za žene ne počne 1. januara 2011. već dve godine kasnije", rekao je Krkobabić.

"Drugih izmena u zakonskom tekstu nema, jer je ocenjeno da za druge promene nema prostora", naglasio je Krkobabić.

I budžet za 2011. zakočio razgovore

Kraj šeste runde pregovora bio je predviđen za 2. novembar, ali je rok produžen do kraja nedelje. Konačan dogovor koči 10 do 20 milijardi dinara, koliko zahtevi za većom potrošnjom prevazilaze postavljene okvire, piše Politika. Izvor Politike iz Vlade procenjuje da, bez obzira na to što će razgovori trajati duže nego što je planirano, za pregovaračkim stolom nema tenzije. „Izuzetno su korektni i žele dogovor sa nama”, dodaje on.

Razlog za odlaganje konačnog dogovora je budžet za 2011. godinu, jer Vlada Srbije minus u kasi treba da sa ovogodišnjih 4,8 odsto smanji na četiri procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP). MMF je čak spreman da Vladi Srbije toleriše i fiskalni deficit od 4,1 odsto.

Međutim, od konačnog dogovora članove srpskog pregovaračkog tima deli 10 do 20 milijardi dinara, koliko zahtevi za većom potrošnjom prevazilaze postavljene okvire. U narednih nekoliko dana stručnjaci iz Ministarstva finansija trebalo bi, proveravajući cifre, da precizno ustanove o kolikom iznosu je reč. "Verujem da ćemo se na kraju dogovoriti, jer nema nesporazuma oko konačnog cilja", kaže izvor Poliike.

Dogovor je postignut kada je o rebalansu budžeta za ovu godinu reč. Kako saznajemo, MMF je prihvatio Vladin predlog kojim se minus u kasi, u skladu sa ranijim dogovorom, sa četiri povećava na 4,8 odsto BDP-a. U prekrojenoj državnoj kasi obezbeđen je novac za bonuse policajcima, subvencije za privrednike i podsticaje investicijama, koje je zahtevalo Ministarstvo ekonomije.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede dobiće dodatna sredstva za isplatu premija za mleko kako bi se pomoglo rešavanju problema sa nestašicom ove osnovne životne namirnice. Obezbeđen je i novac za energente i grejanje onih gradova koji imaju problema sa grejanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: