Sa probnog rada pravo u penziju

Suzbijanje rada na crno u Srbiji se tretira kao državni prioritet, ali, sudeći po načinima borbe protiv njega, cilj je samo deklaritivan.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 05.11.2010.

00:13

Default images

Njegovim suzbijanjem se, uprkos smanjenim kapacitetima i tehnikom „štapa i kanapa“, zapravo bavi samo Inspektorat za rad. Mali se pomaci primećuju, ali nema značajnijih rezultata.

Država i dalje gubi milijarde dinara zbog neuplaćenih doprinosa, a radnici ostaju bez staža, zdravstvenog osiguranja i ostalih prava koja proističu iz radnih odnosa.

"Inspektorat za rad je u prethodne tri godine više puta predlagao mere za efikasnije suzbijanje sive ekonomije, ali se mnogo toga nije popravilo nabolje", ocenjuje i Radovan Ristanović, direktor Inspektorata za rad. Najveći problem s kojim se u svom poslu susreću inspektori rada jeste veoma teško utvrđivanje faktičkog rada. Poslodavci nemaju obavezu da registruju ugovore o radu niti da primerke ovih ugovora drže u radnom prostoru.

"Zbog toga se često dešava da osoba koja u momentu nadzora nije prijavljena - iz straha od gubitka posla, izjavljuje inspektoru da tu radi tek nekoliko dana i da će zaključen ugovor doneti za sat-dva. To je dovoljno vremena da se ugovor sačini u bilo kom obliku i da poslodavac na taj način izbegne sankciju, što jasno govori o nedostatacima Zakona o radu", dodaje Ristanović.

U Inspektoratu dodaju i da je problem rada na crno najprisutniji u privatnom sektoru. Najčešći je u trgovini, ugostiteljstvu i zanatskim delatnostima. Za rad bez „papira“ najčešće se angažuju izbeglice, prognani, penzioneri, učenici i studenti.

Faktički rad zaposlenih poslodavci često pravdaju i kao probni rad, ali ga pripisuju i želji zaposlenog da mu se cela plata, bez doprinosa i poreza, isplaćuje „na ruke“.

Osim sistemskih problema koji otežavaju rad inspektorima, poteškoća ima i unutar same organizacije posla. Inspektori, objašnjavaju u ovoj instituciji, u terenskim kontrolama neretko koriste sopstvena vozila, jer nema dovoljno službenih, a ona kojima raspolažu uglavnom su stara i dotrajala.

U ovoj službi nemaju ni dovoljan broj kompjutera, ne stiže im ni minimum stručne literature, pa su neretko bolje informisani oni nad kojima se obavlja nadzor nego oni koji ga sprovode. Nedostaju i neophodne obuke, mlađi i stručniji kadar...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: