Vlada zajmovima krpi rupe u budžetu

Vlada će, nakon što parlament potvrdi mogućnost zaduživanja kod domaćih komercijalnih banaka, potpisati ugovore o zaduživanju radi pokrića dela deficita budžeta

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 05.11.2010.

00:11

Default images

Prema tim ugovorima, Vlada Srbije se zadužuje kod domaćih komercijalnih banaka u ukupnom iznosu od 250 miliona evra.

U pitanju su zaduživanja na pet godina, uz, na godinu dana odloženo plaćanje rata. Stope koje će država morati da plati nisu, čini se, ni malo povoljne-

Mada će Vlada uzimati pozajmice od više banaka, pa samim tim i po različitim uslovima, u proseku će za sprečavanje rupa u budžetu, morati da plati kamatu koja u proseku danas iznosi oko 6,3 odsto.

Kamate nisu fiksne u potpunosti, već su sve, jednim delom vezane za tromesečnu referentu kamatnu stopu za zaduživanje u evrima, a koja je trenutno oko 1,02 odsto. Uz kamatu, Vlada, ovim aranžmanom, plaća i troškove obrade i puštanja kredita u visini od 0,5 odsto od iznosa kredita, a što ukupno državu, u ovom slučaju, košta oko milion evra.

Uslov da se sa poslovnim banakama uopšte uđe u razgovore bio je da Vlada ima mogućnost da pozajmljeni iznos vrati i ranije, ali bez naplate bilo kakvih troškova od strane banaka - naglašavaju u Vladi i dodaju da će se taj novac iskoristiti za finansiranje budžetskog deficita, kao i za refinansiranje starih dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: