Dinaru ni ove godine ne prija zima

U poslednjih deset dana vrednost evra skočila je za čak dinar ipo u odnosu na dinar, a veliki zalet kursa, po svemu sudeći, nastaviće se i u narednom periodu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:10

Default images

Srednji kurs evra danas je 107,3228 dinara, a Narodna banka Srbije gotovo svakog dana primorana je da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu.

Od početka godine, NBS je prodala čak 2,2 milijarde evra u pokušaju da koliko-toliko očuva vrednost dinara, ali je i pored toga za 11 meseci domaća valuta oslabila za skoro neverovatnih 12 dinara po evru.

Koliki je to pad možda najjasnije ilustruje to što ekonomisti računaju sa rastom evra od još 20 do 30 dinara u narednih 10 godina, kako bi model ekonomskog rasta Srbije bio održiv. Ako se sadašnji trend drastičnog slabljenja dinara nastavi, do tog pada bismo mogli da dođemo brže nego što to iko očekuje. Istorija kursnih kretanja u Srbiji ne uliva poverenje, pošto je u poslednje tri godine redovno beleženo snažno slabljenje dinara u zimskim periodima, najčešće od oktobra do marta. Prema svim dosadašnjim znacima, ovaj šablon je i sada počeo da se ostvaruje, pošto je upravo u drugoj polovini oktobra počelo veće zahuktavanje kursnih turbulencija (mada je cela 2010. obeležena značajnim pritiskom na vrednost dinara).

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, upozorava upravo na to da će se sadašnji pad domaće valute sigurno nastaviti jer se nije dogodilo ništa što bi smanjilo pritisak na kurs.

"Nema dileme da će se tekuće slabljenje dinara nastaviti i da će do kraja godine kurs evra dostići, a možda i prestići granicu od 110 dinara. U odnosu na situaciju od pre tri ili šest meseci ništa se nije promenilo. I dalje imamo pritisak zbog većeg uvoza u odnosu na izvoz, a prilivi nisu dovoljni da zadovolje tražnju", kaže Nikolić.

On, međutim dodaje, da bismo ovog puta mogli da izbegnemo sezonsku depresijaciju dinara, ako bude prodat Telekom Srbije, što bi u prvom kvartalu naredne godine moglo da zaustavi slabljenje dinara, pa i da dovede do promene trenda.

Ali, s obzirom na to da država nikako da donese konačnu odluku o tome koliko će akcija biti ponuđeno na prodaju, moguće je da i ovaj „podstrek“ dinaru izostane, ako tender ne bude raspisan do kraja ove godine, pošto bi kašnjenje značilo da zbog dužine procedure prodaje, novac od Telekoma verovatno ne bi stigao na vreme da utiče na kursna kretanja u prva dva-tri meseca naredne godine.
S druge strane, ekonomista Goran Nikolić iz Centra za novu politiku, smatra da se do kraja godine ništa dramatično neće desiti sa kursom i da će naredna godina po tom pitanju verovatno biti stabilnija od ove.

"U poslednje dve-tri godine Srbija je imala pad dinara tokom zimskih meseci, ali mislim da ćemo ovog puta imati više kapitalnih priliva što će nam pomoći da zadržimo vrednost domaće valute. S druge strane, tokom decembra tradicionalno dolazi do velikih odliva, kao i do priliva, tako da ćemo morati da vidimo kako će se stvari odvijati. Ali ja nisam pesimista", kaže Nikolić dodajući da bi podizanje ciljane inflacije u 2011, koje mnogi očekuju, povećalo prostor i za pad dinara.

Prema njegovim rečima, jačanje evra u poslednjih desetak dana posledica je toga što je NIS kupovao velike količine energenata za šta su mu bile potrebne devize, kao i činjenice da je NBS odustala od ciljane inflacije za ovu godinu što je relaksiralo njenu politiku kursa i uticalo na očekivanja banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: