Milioni za portrete, lepe ili ne

Povodom izdvajanja Skupštine Srbije za portrete predsednika te institucije, aktuelna predsednica tvrdi da ne usmerava novac poreskih obveznika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:08

Default images

Slavica Đukić Dejanović navodi da je, međutim, bila vrlo motivisana kada je saznala da će ličnost predsednika biti ovekovečena portretom. Prema njenim rečima, uopšte nije važno da li joj se dopada kako je naslikana.

„Za mene čitava ova aktivnost ima potpuno drugačije značenje, a to je obeležavanje kontinuiteta srpskog parlamentarizma kroz decenije. Iskreno, mislim da lepota portreta, kad to radi umetnik, to je ono kako vas umetnik vidi. On je mene video, po mojoj oceni, na jedan način koji je malo drugačiji od onoga što ja o sebi mislim, ali prosto nije mesto da govorimo o tome da li sam na portretu lepa ili nisam“, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Portreti se nalaze u holu kod glavnog ulaza u Dom Narodne Skupštine, a na njima su svi predsednici od 1920. godine. Među njima je osam međuratnih portreta koje naslikao Uroš Predić i 26 novih koji su poreske obveznike koštali 3,99 miliona dinara bez PDV-a ili oko 150.000 po svakoj slici, a uradio ih je akademski slikar iz Sombora Dragan Stojkov na osnovu fotografija.

Na slikama se, između ostalih, nalazi i Nataša Mićić, sada poslanica LDP-a, koja kaže da je ova izložba veštački način da se podigne ugled narodne skupštine.

„Ispod mog portreta je napravljena čak i materijalna greška, piše da sam bila od 2001. do 2003. godine predsednica, a zapravo sam bila do marta 2004. Hoću da kažem da je sve to urađeno na brzinu, da svi ti portreti kao sa neke trake da su izašli, onako ištancovani, da nemaju neku umetničku vrednost, a dat je veliki novac za to, kaže ona.

Šef protokola Skupštine Srbije Milovoje Glišić je izjavio da je izrada novih portreta bila njegova ideja i da nije bio potrebno raspisivati tender za naručivanje slika.

Iako nam je u Upravi za javna nabavke rečeno da je neophodno raspisivati tender kada su u pitanju projekti koji koštaju državu više više od 2,9 miliona dinara, Glišić navodi da ta procedura ne mora biti poštovana kada su, kako navodi, u pitanju „umetnički razlozi“.
Portret Olivera Duliæa (foto: Blic)
Tada nabavku može izvršiti samo određeni ponuđač, objašnjava on dodajući da portreti nikako nisu sumnjive umetničke vrednosti.

Na otvaranju ove izložbe predgovor je dao Mića Jovanović, koji je profesor na istoriji umetnosti, dakle, on je i kritičar. Njegova reč je stručno ocenila kakav je to rad. Odmah posle izložbe, gospođa Mićić je rekla da joj se ne dopada, a Tomislav Nikolić je, pre neki dan objavio da nije to on. Autor je odmah ponudio gospođi Mićić da uradi ponovo. Razlika je u tome što je Uroš Predić to radio uživo slikajući ljude, a gospodin Stojkov je to radio sa fotografije“, kaže Glišić.

Svoje portrete u Narodnoj skupštini, između ostalog, pored Nataše Mićić i Slavice Đukić Dejanović, sada imaju i Oliver Dulić, Predrag Marković, pa čak i Tomislav Nikolić, čije predsedavanje je trajalo svega dva dana, dok je Borisav Jović dobio jedno slovo više u imenu na pločici ispod portreta i postao Borislav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: