Za kineski most kredit 217 mil. USD

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje mosta Zemun-Borča.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.11.2010.

16:45

Default images

Prema ugovoru između Vlade Srbije i kineske Export-import banke, kineska strana Srbiji će staviti na raspolaganje nešto više od 217 miliona američkih dolara.

Iz tih sredstava, kako je navedeno u obrazloženju tog zakonskog predloga, biće finansirano 85 odsto ukupne vrednosti projekta, koja, prema Ugovoru o gradjenju, iznosi 255 miliona američkih dolara.

Period dospeća kredita je 18 godina, uključujući period počeka od tri godine, rok otplate je 15 godina, dok fiksna kamatna stopa iznosi tri odsto godišnje.

Vlada Srbije predložila je donošenje zakona po hitnom postupku, jer je povlačenje sredstava za finansiranje izgradnje mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama uslovljeno stupanjem na snagu zakona kojim se potvrdjuje Ugovor o zajmu.

Ugovor o zajmu je potpisan 14. jula ove godine u Beogradu, a njime se uredjuju prava i obaveze izmedju Srbije, kao zajmoprimca, i kineske Export-import banke, kao zajmodavca, u vezi sa odobrenjem i stavljanjem na raspolaganje zajma za kredit pod preferencijalnm uslovima, koji će za račun Kine biti odobren od strane zajmodavca.

Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture izmedju vlada Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 25. juna ove godine, predvidjeno je da će izgradnja mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama biti prioritetan projekat saradnje dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: