Tadić: Država će brzo reagovati

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će država brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete načinjene u zemljotresu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

16:50

Default images

On je dodao da će država u najskorije vreme pomoći obnovu objekata oštećenih u sinoćnjem zemljotresu koji je pogodio širu okolinu Kraljeva.

"Vlada je učinila sve da iz skladišta izvuče gradjevinski materijal koga ima dovoljno", rekao je Tadić i dodao da u centru grada ima oko 120 stanova u kojima se zbog oštećenja ne može živeti.

Tadić je odao priznanje pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su stigli odmah po zemljotresu kako bi raščišćavali ruševine, kao i građanima koji su pokazali visoku svest i održali red i mir u gradu. On je takođe istakao da su lideri političkih stranaka ostavili po strani stranačke razlike i pokazali solidarnost sa stradalima.

"Zemljotres je uznemirio ljude, uneo zabrinutost u njihove živote, ali način na koji su žitelji ovog kraja reagovali jeste za svako poštovanje. Nije bilo nijednog iskaza nesolidarnosti i svi su jedni drugima pristizali u pomoć. To je dokaz da se naš narod u kritičnim trenutcima ponaša baš onako kako treba", rekao je Tadić.

Konstatujući da je veliki broj oštećenja na objektima u Kraljevu nastao zbog neadekvatne gradnje, odnosno loših statičkih proračuna, Tadić je istakao da iskustvo Kraljeva obavezuje graditelje da u budućnosti primenjuju valjanije konstrukcione metode.

Prethodno je predsednik komisije Vlade Srbije za elementarne nepogode Oliver Dulić izjavio da u budžetu trenutno nema para za sanaciju štete od zemljotresa u Kraljevu, ali je dodao da će novac za to biti obezbeđen iz budžetske rezerve.

On je rekao da će pre zime biti završene najhitnije popravke štete izazvane zemljotresom u Kraljevu, a ostale u narednim mesecima i da građani ne bi trebalo da brinu jer će im država pomoći.

"Nažalost, u ovom trenutku u budžetu za to nema para jer smo sve pare koje su u budžetu namenjene za elemetarne nepogode potrošili letos na saniranje posledica poplava, ali ćemo svakako iz budžetske rezerve u okviru nadležnosti Ministarstva finansija morati da obezbedimo sredstva da se ljudima pomogne sada, kada im je najpotrebnije i najteže", rekao je Dulić.
Dulić je rekao da je danas teško proceniti materijalnu štetu, ali da je to moguće uraditi brzo, i da će se komisija sastati kada bude imala prve procene i razmatrati načine pokrivanja štete. On je istakao da će uklanjanje posledica zemljotresa "biti šansa za domaću građevinsku operativu" i naveo da se u ovakvim slučajevima primenjuje hitna procedura za javne nabavke.

"Očekujemo da pre zime možemo da pokrijemo ono što je najhitnije a da u narednim mesecima popravimo sve što može da se popravi iz pomoći države", naveo je Dulić, koji je i ministar životne sredine i prostornog planiranja.

"Država svakako mora da pomogne svima kojima je zemljotres naneo materijalnu štetu. Stručnjaci moraju da utvrde kolika je šteta i u tome očekujemo saradnju lokalnih samouprava, jer mora tačno da se utvrdi šta je stradalo na objektima visokogradnje i niskogradnje i kada se napravi listing štete potrebno je razgovarati o tome kako da se to finansijski pokrije", rekao je Dulić.

Naveo je da će se o posledicama zemljotresa razgovarati sa predstavnicima Grada Kraljeva i opština koje su pretrpele štetu i istakao da će pomoć, kada bude utvrdjena šteta, brzo biti isporučena građanima.

Dulić je rekao da su na terenu ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije MUP-a, kao i da bi u procenu štete trebalo da se uključe i lokalne samouprave. "Sve radimo timski i to može da se uradi brzo", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: