Papreno uništavanje bajatih vakcina

Višak vakcine „fosetrija“ protiv novog gripa moraće da se izveze u inostranstvo, a njihovo uništavanje vakcina koštaće od 1,5 do četiri evra po kilogramu.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 03.11.2010.

10:04

Default images

Konačna cena uništavanja vakcina zavisiće od toga gde će i pod kojim uslovima biti transportovane.

Ta suma, ipak, biće mali trošak u odnosu na oko 4,8 miliona evra koliko je već izgubljeno na oko 600.000 neiskorišćenih doza, kojima je pre tri dana istekao rok upotrebe.

Nikakva konkretna odluka o daljoj sudbini „Novartisove“ vakcine plaćene 799 dinara po dozi, zapravo, još nije doneta. Ali, u utorak je stupio na snagu novi Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, prema kojem farmaceutski otpad ne može da se uništava u Srbiji.

Time je praktično razrešena dilema da li će višak vakcine biti uništen u „Torlaku“, ili u inostranstvu, koja traje od zimus, kada je posle neuspele vakcinacije, za koju se odlučilo samo oko 150.000 ljudi, bilo jasno da će vakcine biti i za - bacanje. Većina preostalih doza uskladištena je u „Torlaku“. One se čuvaju u sistemu hladnog lanca.

"Čuvaćemo besplatno te vakcine dok se ne odluči šta će dalje biti sa njima. Kod nas je 394.500 doza", kaže dr Branislav Lazić, direktor „Torlaka“.

Ostatak sad već bajatih vakcina je u domovima zdravlja i na drugim vakcinalnim punktovima. One bi sve trebalo da se prikupe na jedno mesto i obeleže.

"Čekamo instrukcije Ministarstva zdravlja za njihov tretman, a nije neophodna nikakva žurba jer su uskladištene po sistemu hladnog lanca i mogu dugo da stoje besplatno i bezbedno, kao i sav drugi farmaceutski otpad", rekla je Sandra Čeri, portparol „Torlaka“.

Vakcine mogu da se uništavaju samo u specijalnim spalionicama, a farmaceutski otpad iz Srbije se obično izvozi u Mađarsku ili Austriju.

"Farmaceutski i hemijski otpad se od 2005. godine izvozi u zemlje EU koje poseduju insineratore, u kojima se otpad uništava na temperaturama većim od 800C. Agencija dobija sertifikat da je otpad uništen u ovlašćenom postrojenju", kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: