Elektronska prijava PDV-a u Srbiji

Privredna komora Srbije u saradnji sa Poreskom upravom omogućila je privrednicima da podnose PDV prijavu elektronskim putem u deset filijala Poreske uprave.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

08:24

Default images

Ovaj pilot projekat od 1. januara sledeće godine biće zakonska obaveza, a od 1. juna podnošenje PDV prijava obavljaće se isključivo elektronskim putem.

Domaća preduzeća mogu da podnose elektronske poreske prijave Poreskoj upravi u Beogradu, u opštinama Stari Grad i Novi Beograd, u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Leskovcu, Čačku, Užicu, Kraljevu i Subotici.

Savremena pogodnost koja olakšava, ubrzava i pojeftinjuje poslovanje, moguća je zahvaljujući elektronskom potpisu, odnosno kvalifikovanom elektronskom sertifikatu koji PKS izdaje besplatno privrednicima, kompanijama i preduzećima.

Elektronski sertifikat donosi uštede svima jer štedi novac i vreme, ali i olakšava i pojednostavljuje poslovanje i povećava efikasnost u radu. Podnošenje poreskih prijava obavlja se lako i jednostavno, a PKS radi i na razvijanju drugih servisa, kao što su prijavljivanje i odjavljivanje radnika.

Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem bez svojeručnog potpisa, da sklapaju ugovore i obavljaju druge transakcije.

Razvijajući servise za korišćenje elektronskog potpisa, PKS pomaže da se korišćenje interneta u Srbiji poveća, a privreda godišnje može da uštedi, prema procenama PKS, oko 600 miliona evra.

Korišćenje elektronskog potpisa pojednostavljuje poslovanje i trgovinu, smanjuje korupciju i omogućava da se naša zemlja bolje rangira u skladu sa Evropskom poveljom o malom i srednjem biznisu.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo akreditovalo je PKS kao kvalifikovano sertifikaciono telo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata za pravna i ovlašćena fizička lica.

Pored PKS, za ovu vrstu usluge akreditovani su i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i JP PTT saobraćaja Srbija, istaknuto je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: