Mleko: Tužilaštvo istražuje monopol

Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak protiv vlasnika firme "Denjub fud grup" i odgovornog lica za krivično delo zloupotreba monopolističkog položaja.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Sreda, 03.11.2010.

00:11

Default images

Pošto je Upravni sud doneo presudu kojom potvrđuje da ta kompanija kao monopolista zloupotrebljava svoj položaj na tržištu, u slučaj se uključilo i tužilaštvo.

Za pomenuto delo zakonom je, uz novčanu kaznu, predviđena i kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora, rekao je za B92 portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

"Pošto je Upravni sud utvrdio da 'Denjub fud grupa' ima monopol na tržištu otkupa mleka i da je taj monopol zloupotrebila, Tužilaštvo je, po službenoj dužnosti pokrenulo postupak protiv vlasnika odnosno odgovornog lica te firme", kaže Tomo Zorić. "Postoje osnovane sumnje da je 'Denjub fud grupa' nametala nepravedne i nejednake uslove proizvođačima, čime su konkurenciji onemogućavali ulazak na tržište otkupa mleka, a proizvođače mleka stavljali u zavisan položaj. Krivičnim zakonikom Republike Srbije za krivično delo zloupotreba monopolističkog položaja predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna“, objašnjava Zorić.

Oglasila se i "Denjub fud grupa“ koja saopštava da je iznenađena odlukom Upravnog suda Srbije da izda saopštenje za javnost o presudi koja njima, niti njihovim pravnim zastupnicima, još nije uručena.

Pošto je, kako navode, proces vođen po njihovoj žalbi na rešenje Komisije za zaštitu konkurencije po činjenicama utvrđenim 2006, kompanija je sporne odredbe u ugovorima izmenila u zakonskom roku od 30 dana po dobijanju prve odluke Komisije u januaru 2008. godine.

"Denjub fud grupa” neće platiti nikakvu kaznu

Iako je ovo prvi slučaj u istoriji srpskog sudstva da je jedan sud doneo presudu kojom se utvrđuje da neka kompanija u Srbiji ima monopol, Dijana Marković-Bajalović, bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, kaže da presuda, međutim, ne znači da će „Denjub fud grupa” zbog toga snositi posledice. Da je slučaj pokrenut nakon 1. novembra prošle godine, kada je i počela primena novog Antimonopolskog zakona, „Denjub fud grupa” platila bi kaznu tešku i nekoliko miliona dinara. Međutim, slučaj je vođen po starom zakonu. A to, kako kaže Marković-Bajalović, znači da u ovom slučaju za „Denjub fud grupu” nema nikakve kazne.

"Jedina reprekusija za njih može da bude pokretanje građanskih parnica poljoprivrednih proizvođača, kojima poljoprivrednici od 'Denjub fud grupe' mogu da traže nadoknadu štete koju su pretrpeli poslujući sa njima. Da je rešenje Komisije pisano po donošenju novog Zakona o zaštiti konkurencije, Komisija bi izrekla kaznu, koja se po novom zakonu kreće u rasponu od nula do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda kompanije. Ovako od kazne ništa", kaže Marković-Bajalović.

Ova presuda, dodaje ona, ne znači da postupak za utvrđivanje zloupotrebe dominatnog položaja protiv ove kompanije ne može biti pokrenut ponovo. Naprotiv. Ukoliko poljoprivredni proizvođači ili neko njihovo udruženje ukažu da „Denjub fud grupa” ponovo zloupotrebljava položaj, Komisija po službenoj dužnosti može da pokrene novi postupak, i da u rešenju propiše kaznu kakvu predviđa aktuelni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: