Jelašiću posao u Unikredit banci

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić dobio je posao u Beču i od 1. decembra radiće u Unikredit banci u odeljenju zaduženom za centralno-istočnu Evropu.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 03.11.2010.

00:05

Default images

Ovu informaciju, koju prenosi Blumberg, još nisu potvrdili u Beču, ali sve ukazuje da će u sredu ovaj transfer biti ozvaničen.

Od kada je u martu podneo ostavku na mestu guvernera, trajale su spekulacije o novom radnom mestu. Radovan Jelašić je proveo deset godina u Narodnoj banci Srbije, a ove godine podneo je neopozivu ostavku iz ličnih razloga.

Međutim, ostao je na dužnosti do 28. jula kada ga je Skupština, jedino telo koje ima pravo da izabere i smeni guvernera, formalno razrešila dužnosti.

Pre konačne odluke o novom poslu, mediji su pisali da je Jelašić dobio unosnu ponudu da bude na čelu mađarske centralne banke, a razlog, kako su navodili, jeste dobra referenca jer je spasao bankarski sektor Srbije.

Pri tom, Jelašić je rođen u Mađarskoj, odlično govori mađarski jezik i ima njihovo državljanstvo, a što su takođe bile olakšavajuće okolnosti. Dobra preporuka je i što se dobro pozicionirao u međunarodnim finansijskim krugovima.

Takođe, pominjalo se i da je potencijalno novo radno mesto u Svetskoj banci ili Međunarodnom monetarnom fondu. Ipak, sve spekulacije su okončane, jer je on agenciji Blumberg najavio da će od decembra raditi u Beču.

Inače, Jelašić je bankarsku karijeru otpočeo u Dojče banci u Frankfurtu, gde je četiri godine radio kao regionalni menadžer u Odeljenju za centralnu i istočnu Evropu.

Od 1999. godine, radio je u kompaniji „Mekinsi end kompani” u Frankfurtu, na projektima u bankarskom sektoru u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj vezanim za kreditno finansiranje, privatizaciju, preuzimanje kompanija, organizaciono restrukturiranje, finansiranje korporacija i izradu strategije za hipotekarno poslovanje.

Na funkciji viceguvernera NBS radio je od decembra 2000. do jula 2003. godine, a guverner NBS bio je od februara 2004. godine do marta 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: