Policija garant za bolje poslovanje

Policija u Srbiji posvećena je stvaranju povoljne klime za rad i poslovanje u zemlji, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2010.

16:32

Default images

Prema njegovim rečima suzbijanje privrednog i organizovanog finansijskog kriminala, korupcije i pranja novca od vrhunskog su značaja za poverenje investitora.

"To će nastaviti da bude jedan od glavnih prioriteta u radu MUP-a", poručio je Dačić obraćajući se učesnicima 10. srpskog ekonomskog samita, koji se održava u beogradskom hotelu "Hajat".

Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforma administracije, zadaci su kojima se Vlada Srbije bavi od početka mandata, a to su izazovi na koje nije lako odgovoriti, kazao je Dačić.

"U tom smislu nemam iluzija da je ukupno gledano postignut rezultat koji nas oslobađa obaveze da na ovim pitanjima radimo do poslednjeg dana našeg mandata", rekao je ministar.

On je dodao da su i brojne aktivnosti MUP-a u neposrednoj vezi sa stvaranjem bolje investicione klime u Srbiji i boljih uslova poslovanja, naročito u oblasti suzbijanja kriminaliteta, očuvanja javnog reda i mira, zaštiti prava i sloboda svih ljudi, ali i bezbednosti saobraćaja, kao kičme privrednog sistema zemlje. Ministar policije predočio je da je u periodu od 2008. godine do septembra 2010. godine otkriveno ukupno 18 organizovanih kriminalnih grupa sa 309 članova koje su vršile zloupotrebe u postupku javnih nabavki, invalidskog osiguranja, prometa akciznih proizvodi, dodeli državnih investicionih sredstava, plaćanja javnih prihoda...

Tim delovanjem, kako je rekao, oni su pribavili imovinsku korist od blizu 11 miliona evra, 700.000 švajcarskih franaka i milijardu dinara, a nastala je materijalna šteta u iznosu od preko 700 miliona dinara.

Kada je u pitanju korupcija, Dačić je kazao da je najkrupnije slučajeve policija otkrila u oblasti javnih nabavki, kreditnog poslovanja, raspolaganja javnim prihodima i nepokretnom imovinom, penzijskog osiguranja, profesionalnog sporta, u radu vojnih organa, ali i u sopstvenim redovima.

Ministar je dodao da su tokom 2010. godine otkrivene tri organizovane kriminalne grupe, koje su se bavile pranjem novca i to putem fiktivno prikazanog prometa između većeg broja preduzeća.

Znatno bolji rezultati, kako je dodao, postignuti su i na otkrivanju poreskih krivičnih dela, odnosno poreskih utaja i to za skoro 50 odsto, ali i u otkrivanju zloupotreba službenog položaja, pronevera i nedozvoljene trgovine.

U oblasti suzbijanja zloupotreba u postupku privatizacije od 2008. do septembra 2010. godine kontrolisana su 742 subjekata i otkriveno ukupno 600 krivičnih dela čijim izvršenjem je nastala šteta u iznosu od 2,6 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: