Struja i gas najjeftiniji u Evropi?

Po statistici energenti u Srbiji najjeftiniji u Evropi. Domaćinstva u Srbiji plaćaju najnižu cenu struje i gotovo najmanje račune za gas - u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.10.2010.

22:47

Default images

To pokazuju analize cena ovih energenata u Srbiji i drugim zemljama Starog kontinenta za prvu polovinu ove godine, koje je prošle nedelje objavila Agencija za energetiku.

Dok u Ministarstvu energetike smatraju da struja mora da poskupi, jer investicije i remonte diktiraju cene iz inostranstva, građani smatraju da “evropska cena” može da ide samo uz “evropsku platu”.

Najskuplju struju plaćaju Danci, Nemci, Belgijanci, Norvežani i Italijani. U Danskoj je najviša evropska cena kilovat-sata od 25,53 evrocenta, dok je Srbiji pet puta manja - 5,02. Ali, statistika pokazuje da je prosečna zarada u ovoj kraljevini veća gotovo - deset puta! Od zemalja bivše Jugoslavije, najskuplju struju koriste Slovenci, koji za kilovat-sat moraju da plate 14,01 evrocent. Za njima slede Hrvati sa 11,51, Crnogorci plaćaju 9,97, Bosanci 7,21 a Makedonci izdvajaju 5,62 evrocenta.

Međutim, u poređenju sa prosečnom zaradom, struja je jeftinija u Hrvatskoj i Sloveniji nego u Srbiji. Ali, nadležni kažu da cena električne energije mora da bude povećana, jer je struja samo delimično domaći proizvod.

"Sva oprema na hidrocentralama, termocentralama, elektromrežama, rudnicima i BTO sistemima je uglavnom uvozna. Ovo je velika stavka u investicijama i remontima EPS tokom priprema za svaku sledeću sezonu. Ako želimo da imamo dugoročno stabilan elektroenergetski sistem, sa izgrađenim novim objektima, korekcija cenovne politike se nameće kao neminovnost", kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U Ministarstvu, ipak, napominju da su potrebne uštede i u samom sistemu EPS. Slična je situacija i sa cenom gasa, koja kod nas iznosi 35,8 evrocenti. U odnosu na Srbiju, jeftiniji gas u Evropi koristi se samo u Rumuniji, koja raspolaže sopstvenim zalihama ovog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: