Banat:U solarnu elektranu 800 mil.€

Skupština opštine Nova Crnja usvojila je odluku o učešću u projektu gradnje solarne elektrane, u koju konzorcijum iz Nemačke namerava da investira 800 mil. evra

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.10.2010.

16:58

Default images

Predsednik te banatske opštine Pera Milankov kaže da je, posle višemesečnih pregovora, osnovan petočlani konzorcijum investitora iz Nemačke i da sada sve zavisi samo od podrške državnih organa u Srbiji.

„Skupština opštine je usvojila odluku o pristupanju tom projektu, predstavnik ivestitora je obišao i prihvatio lokaciju za izgradnju u katastarskoj opštini Molin na oko 1 000 hektara i sada nam je potrebna podrška državnih organa, kako bi na proleće počela izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana na svetu, kaže Milankov.

Pokrajinski sekretar za energetiku Radoslav Striković kaže da je upoznat sa namerama konzorcijuma iz Nemačke i novocrnjaske opštine.

Striković napominje da najavljena izgradnja, najveće solarne elktrane u Evopi, ima podršku pokrajinskih organa i ukazuje da je potrebno izvrštiti usklađivanje sa domaćim zakonodavstvom i menjati neke pripise, kao što je to slučaj sa Uredbom o stimulativnim cenama, koje mogu da imaju samo elektrane do pet megavata.

Novocrnjanska sunčeva elektrana imala bi snagu od 250 megavata, a zapošljavala bi 400 radnika. Prema planu investirotra, izgradnja tog energetskog objekta trajaće 36 meseci.

Zapošljavanje tolikog broja radnika u elektrani kao i u pratećim delatnostima preporodilo bi tu opštinu smeštenu uz rumunsku granicu u kojoj, posle stavljanja katanca na Fabriku šećera, od većih firmi uspešno posluju samo uljara Banat i Srpsko-ruska fabrika hrane.

Po osnovu ulaganja kapitala, opština bi imala dva odsto vlasništva i ubirala bi i poveliku dividendu od izvoza „zelene struje“ sa banatskih polja, koju nemački investitori nameravaju da usmere ka Italiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: