Dulić: Nema naturalne restitucije

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kažee da naturalna restitucija u Srbiji sada nije moguća.

Srbija

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 27.10.2010.

16:32

Default images

"Verujem da naturalna restitucija nije moguća u Srbiji. Ona bi izazvala stotine hiljada, ako ne i milione pravnih sporova", rekao je Dulić.

On smatra da je potrebno pronaći model adekvatne i korektne kompenzacije za naslednike vlasnika oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata.

"Lično i porodično sam zainteresovan da do toga dođe jer je i moja porodica bila izložena svim oblicima oduzimanja imovine posle Drugog svetskog rata i apsolutno podržavam svaki napor da do toga dodje i nadam se da će se to desiti što je pre moguće", rekao je Dulić.

Ministar je istakao da je restitucija skup i dugotrajan proces i, verovatno, jedan od najkomplikovanijih procesa koji će ova vlada da vodi.

"Međutim, svesni smo i činjenice da to moramo da uradimo, a ako ne uradimo u mandatu ove vlade, mislim da bi to bilo veliko razočaranje", rekao je on, ističući da su najveći konkretni problemi, što se tiče same restitucije, pitanje građevinskog zemljišta i objekata, odnosno fabrika.

Prema njegovim rečima, postoji i "problematična činjenica" da je jednim zakonom crkvama vraćena oduzeta imovina u naturi i da sada postoji velika tražnja i svih drugih građana da budu izjednačeni sa crkvom.

On je ukazao na činjenicu da je taj zakon pred Ustavnim sudom i dodao da smatra da treba da se sačeka da li je taj zakon u skladu sa Ustavom, pa da se potom izabere model na koji način će restutucija biti obavljena. „U svakom slučaju, što pre to bolje“, rekao je Dulić.
Izjavu Olivera Dulića da nije moguće vratiti u naturi Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, „smatra manipulacijom”. Antić kaže da je strah od ogromnog broja sudskih sporova preuveličan.

On ne vidi nijedan razlog zašto desetine i stotine hiljada hektara neizgrađenog građevinskog, šumskog i poljoprivrednog zemljišta ne bi bile vraćene u naturalnom obliku originalnom vlasnicima. "Pravedno bi bilo vratiti imovinu u naturi tamo gde je to moguće. Ali tome se protive javna preduzeća, pojedine opštine i biznismeni", tvrdi Antić.

Nacrt zakona o restituciji završen je krajem prošle godine i poslat je predstavnicima Saveta Evrope i nadležnim institucijama Evropske unije da daju svoje mišljenje, jer su bivši vlasnici insistirali da u donošenje ovog zakona budu uključene evropske institucije.

Prema informacijama koje su u vreme njegovog pisanja dospele u javnost, planirano je da bivši vlasnici budu obeštećeni naturalno, ako za to postoji čista pravna situacija, a ukoliko to nije moguće, onda u obveznicama koje će se isplaćivati na duži rok.

Pre tri godine je podneto oko 150.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine, ali se pretpostavlja da starih vlasnika ima više. Novi zakon će im dati novu šansu da se prijave. Osim njih zahteve će ponovo morati da podnesu i oni koji su to već učinili, ali ovog puta je obavezan i dokaz o vlasništvu.

Stranke uglavnom za, SRS protiv restitucije

Poslanik G 17 plus Željko Ivanji kaže da je restitucija uslov zdravog razuma a ne samo uslov Evropske komisije i da se nada da će uskoro skupština dobiti nacrt zakona od nadležnog Ministarstva finansija. "Čim dobijemo nacrt zakona o njemu smo spremni da se izjasnimo i da u što kraćem roku na zadovoljstvo države i ljudi kojima je imovina oduzeta dođemo do zajedničkog cilja a to je da imamo jasne titulare, da oni kojima je imovina brutalno oduzimana dobiju zadovoljenje", rekao je Ivanji.

Srpska radikalna stranka protivi se restituciji, a prema rečima zamenika šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandra Martinovića, to bi finansijski mnogo koštalo Srbiju koja nije spremna za taj težak i sveobuhvatan posao.

"Mislimo da fizička, materijalna restitucija čak i nije moguća a imajući u vidu budžetske kapacitete Srbije mislim da ni u finansijskom smislu Srbija ni sada ni dugi niz godina neće biti spremna za tako nešto", rekao je Martinović.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da što pre treba izaći sa predlogom zakona o restituciji ali da treba biti vrlo oprezan zbog posledica koje zakon može doneti.

"Treba rešiti pitanje ko će obezbediti novac za one ljude kojima je oduzeta imovina koja fizički ne može da se vrati. To su velike pare. Pitanje je i šta ćemo sa Vojvodinom gde je mnogo zemljišta oduzeto Nemcima", rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: