Orbović: Oduzeti firme bitangama

Predsednik sindikata Ljubisav Orbović kaže da u Srbiji ima 800.000 nezaposlenih, da su plate najniže u okruženju, a da su radnici postali socijalni slučajevi.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.10.2010.

16:46

Default images

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije je dodao da će ujedinjeni sindikati tražiti da se konačno postigne dogovor oko kolektivnih granskih ugovora.

"Tražimo da nam se vrate firme koje su date bitangama koje su upropastile srpsku privredu a kojima sada smetaju i penzije, a uskoro će biti problema i sa zdravstvom i obrazovanjem", rekao je Orbović.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije je dodao da će ujedinjeni sindikati tražiti da se konačno postigne dogovor oko kolektivnih granskih ugovora.

"Na protestima koje smo organizovali radnici su pokazali da su izašli iz apatije i da smo spremni da se borimo za svoja prava i za prava svoje dece", poručio je Orbović.

"Okupili smo se ovde na Trgu slobode da tražimo pravo na našu slobodu, pravo na bolji život, pravo na mirnu starost, pravo na školovanje i posao. Povod je bio Predlog zakona o PIO, koji ruši prava penzionera, ali i aktivnih građana. On ruši i prava mladih, jer kada će se oni zaposliti ako im zauzimamo radna mesta do napunjenih 65 godina", rekao je predsednik SSSS na protestu u Novom Sadu.

On je istakao da nisu tačne izjave visokih državnih funkcionera da je standard građana Srbije na uzlaznoj liniji.

"Govore nam kako se u Srbiji živi dobro, a imamo najniže plate u regionu. Šta su to uradili sa ovako bogatom zemljom, kada smo dospeli na tako niske grane. Hvale se sa 5.000 dinara pomoći, ali mi ne želimo da budemo socijalni slučajevi, već da radimo i zaradimo", naglasio je Orbović.

Sindikalni vodja je, istovremeno, kazao da ima i dobrih poslodavaca, s kojima radnici žele da uspostave istinski dijalog i potpišu za sve prihvatljive kolektivne ugovore.

"Tražimo od časnih privrednika da se odreknu onih koji su lopovlukom došli do imovine i da uđu u Socijalno-ekonomski savet kako bismo zajednički izašli iz krize", zaključio je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: