OTE namerava da proda 20% Telekoma

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE namerava da proda udeo u Telekomu Srbija, objavio je portal Ekonomist medija grupe.

Srbija

Izvor: Emg.rs

Petak, 22.10.2010.

15:59

Default images

Kako je navedeno, u OTE, koji u Telekomu ima 20 odsto akcija, nisu želeli da preciziraju u kom roku će prodati udeo, ali su potvrdili da je to namera kompanije.

Dodaje se da je OTE za taj paket u Telekomu Srbija pre 13 godina platio 600 miliona nemačkih maraka (300 miliona evra).

Ako bi grčka kompanija, zajedno s Vladom Srbije prodala svoj udeo, mogla bi da za 20 odsto akcija Telekoma Srbije dobije oko 560 miliona evra. Dodaje se da u Vladi Srbije postoji saglasnost da 51 odsto akcija Telekoma na tenderu ne bude prodato za manje od 1,4 milijardi evra, od čega bi Grcima pripalo nepunih 40 odsto.

Premijer Mirko Cvetković je pre dva dana nagovestio mogućnost da će, u slučaju da OTE donese odluku da proda svoj udeo, država umesto 51 odsto na tenderu ponuditi 31 odsto.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je ranije da su za Telekom zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca – Telekom Austrije, Oraskom, Frans telekom i Dojče telekom.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika. Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini. Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: