Đorđević duguje državi mlrd. dinara

Poznati srpski biznismen Vojin Đorđević duguje državi više od milijardu dinara na osnovu neplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina, saznaje B92.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2010.

19:30

Default images

Kako saznaje B92, zbog toga je samo Poreska uprava protiv njega i drugih osoba koje su sa njim povezane do danas podnela više od 20 krivičnih prijava.

Poznavaoci prilika u srpskoj ekonomiji kažu da je Vojin Đorđević - klasičan srpski biznismen - poštuje zakone, ali koristi rupe u njima. Đorđević nije želeo da za B92 priča o ovoj temi.

Utaja poreza, falsifikovanje službene dokumentacije, prikrivanje faktura, prijavljivanje većeg iznosa novca radi povraćaja PDV-a, izdavanje lažnih faktura za pokrivanje prometa robe ili usluga - to su samo neka od krivičnih dela za koje poreska uprava sumnjiči Vojina Đorđevića i nekoliko njemu bliskih osoba, za dosadašnji rad u srpskom biznisu.

Ukupna dugovanja ovog biznismena, kako saznajemo, premašuju sumu od milijardu dinara, a sve detalje oko njegovog poslovanja poslednjih godina istražuje Tužilaštvo.

Šema izbegavanja plaćanja poreza, za koju se sumnja da ju je primenio i Vojin Đorđević, jednostavna je i potpuno zakonita, ali ne i moralna, kaže Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije.

“Jedno pravno lice ima obavezu da plati neke dugove, ono to ne može ili neće to da uradi, i ono jednostavno otvara drugi račun i biznis obavlja preko drugog računa, a tu firmu gasi, jer ako bi nastavilo da posluje s tom firmom moralo bi da isplaćuje te obaveze, inače bi račun bio blokiran”, objašnjava on.

Ružica Mačukat iz Agencije za privredne registre, kaže da je srpskim privrednicima ostavljeno na savest da prijave sve bitne promene u preduzeću, kao što je prodaja njegovog dela, stavljanje hipoteke na deo imovine ili kašnjenje s isplatom. Zakonom nije propisano da bilo ko po službenoj dužnosti kontroliše tu vrstu podataka.

Privredno društvo ima obavezu zakonsku da u roku od 15 dana prijavi svaku promenu, kaže ona i dodaje da je reč o privrednom prestupu ukoliko to ne uradi. Ipak, ona kaže da Agencija nema mogućnost da se bavi istragom, pa će do te informacije doći samo "ako dođe do saznanja kroz poslovanje, kroz obaveštenje zainteresovanog lica".

I dok se policija i tužilaštvo bave istragom, Poreska uprava je ta koja je zadužena za kontrolu poslovanja. Međutim, u slučaju Vojina Đorđevića oni su loše uradili svoj posao, smatra novinarka NIN-a Ruža Ćirković.

“To što je kod Poreske uprave napravio tako velike dugove, ja slobodno mogu da tvrdim da je to mogao da uradi samo uz odgovarajuću političku podršku i ja mislim da je ključni problem tih komedija kojima prisustviujemo i propadanja naših biznismena su političari ustvari”, ocenjuje ona.

B92 je pokušala da dođe do odgovora i u Poreskoj upravi, ali nam to nije pošlo za rukom. Još 1. septembra novinari B92 poslali su dopis na adresu Poreske uprave s spiskom pitanja, do danas na njih nismo dobili odgovor. Nakon više desetina telefonskih poziva koji su se završavali odlaganjem dogovora, Poreskoj upravi bilo je potrebno tačno mesec i po dana da nam saopšti da ne možemo dobiti tražene informacije, i to bez obrazloženja.

Tek nakon urgiranja u Ministarstvu finansija, prošle nedelje saznali smo zvaničan razlog - u toku je istraga o poslovanjima Vojina Đorđevića koja Poresku upravu sprečava da nam pruži tražene podatke. Međutim, usledilo je obaveštenje da ćemo istog dana dobiti odgovore na pitanja koja ne ugrožavaju istragu, ali se to do danas nije dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: