Sindikat:Sramna ponuda ministarstva

Sindikat pravosuđa nastaviće štrajk i podneće prijavu protiv Ministarstva pravde zbog saopštenja u kom obećava stimulaciju samo radnicima koji prekinu štrajk.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 15.10.2010.

16:09

Default images

Sekretar sindikata Sladjanka Milošević kaže da je "sindikat je, na proširenoj sednici Republičkog odbora, doneo odluku da odbije ponudu Ministarstva pravde, nastavi štrajk i podnese prijavu protiv Ministarstva zbog saopštenja da zaposleni u pravosuđu neće primiti stimulacije ako nastave štrajk".

Ona je navela da je "sramna" ponuda Ministarstva pravde da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju za 30 odsto, uz istovremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji. "Nije ni tačna informacija da Ministarstvo predlaže povećanje od 30 odsto, jer će neke kategorije sa tim povećanjem i smanjenjem raspona primati i niže zarade", objasnila je Miloševićeva i navela da su zaposleni u administraciji u generalnom štrajku ali da i dalje ispunjavaju minimum procesa rada.

"Na današnjoj sednici većina je odbila predlog Ministarstva i izjasnila se za štrajk. Oni koji su prihvatili predlog, kao samostalne jedinice sindikata, ne mogu donositi odluke o prekidu štrajka", precizirala je Miloševićeva.

Predsednica Sindikalne organizacije u Privrednom sudu Gordana Nenadić potvrdila je da taj sud poštuje odluke Republičkog odbora Sindikata i da će štrajkovati dok se pregovori ne završe.

Ministarstvo pravde je prethodno na sajtu objavilo da su zaposleni u Privrednom sudu odlučili da prekinu štrajk. Objavljeno je da su štrajk prekinuli i Apelacioni sud u Beogradu, Prekršajni u Novom Sadu i Viši u Somboru.

Sindikat pravosuđa traži da zaposleni u administraciji imaju osnovicu kao sudije i tužioci od 28.000 dinara, rekla je Sladjanka Milošević.

"Sada je zarada zaposlenih u pravosudnoj administraciji izmedju 16.000 i 21.000, u zavisnosti od stimulacije koja iznosi 1.800 dinara", kazala je Milošević i navela da bi Ministarstvo pravde trebalo da objasni gde su potrošene milionske donacije namenjene jačanju pravosudnog sistema.

"Samo kanadska ambasada izdvojila je 400 miliona dolara za pravosuđe. Kada smo pitali Ministarstvo šta je sa tim parama, rekli su nam da nemaju dovoljno osoblja koje bi vodilo evidenciju o tome gde je taj novac uložen", kazala je ona.

Ministarstvo dalu ultimatum

Ministarstvo pravde je jutros zatražilo od svih pravosudnih organa da do 13 sati dostave obaveštenja da li su zaposleni prekinuli štrajk. Prema ranijim navodima iz resornog ministarstva, u četvrtak u 17 sati istekao je rok da Sindikat prihvati ponudu da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju za 30 odsto uz istovremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu, kao i da se isplati dodatna stimulacija od 3.000 mesečno.

Ministarstvo je nudilo i izmenu pravilnika o sistematizaciji koja bi sudijskim i tužilačkim saradnicima omogućila veće plate prebacivanjem u viša zvanja - savetnik i viši savetnik, a administraciji iz zvanja mlađi referent u referent.

Najavljena je i inicijativa za izmenu Zakona o platama državnih službenika po kojoj bi se prekovremeni rad isplaćivao mesečno umesto tromesečno.

Ministarstvo je obećalo da će kontrolisati dodatke za ostvarene rezultate, kao i da će izdvojiti 440 miliona dinara za nagrade u budžetu za 2011. godinu. Taj novac bi se, kako se navodi, prikupio većom naplatom sudskih taksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: