Telekom ne traži posrednika na KiM

Telekom Srbija trenutno ne vodi nikakve razgovore o posredniku za pružanje telekomunikacionih uslugama na teritoriji Kosova i Metohije.

Srbija

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 15.10.2010.

09:03

Default images

"Ne vodimo nikakve razgovore, direktno niti posredno, na ovu ili sličnu temu“, kažu u Telekomu.

U toj kompaniji dodaju da očekuju da „pitanja iz oblasti pružanja telekomunikacionih usluga na prostoru Kosova i Metohije budu jedna od prvih tema u okviru najavljenog dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku Evropske unije".

Nakon što su kosovske vlasti 26. septembra na centralnom Kosovu, Sirinićkoj Župi, Kosovskom Pomoravlju i Metohiji onesposobili bazne stanice Telekoma Srbija, bez signala mobilne telefonije je ostalo oko 80.000 Srba, a oko 30.000 je bez signala i fiksne telefonije.

Signal srpskih operatera mobilne telefonije dostupan je jedino na severu Kosova, koje je nastanjeno većinskim srpskim življem.

Konsing uskoro virtuelni operater?

Direktor beogradskog predstavništva američke firme "Konsing Group" Zdenko Lekan rekao je ranije da je ta firma navodno najozbiljniji kandidat da postane "virtualni operater" mobilne telefonije na Kosovu i da je o ovome nedavno bilo razgovora sa predstavnicima vlasti na Kosovu.

Lekan je kazao da bi virtualni operater kontrolisao Telekomovu opremu i da bi na taj način ovo preduzeće inidrektno radilo na Kosovu, ali samo u onim područjima gde žive Srbi.
Lekan je rekao da je najveći problem u razgovorima između Konsing Group i predstavnika PTK, Regulatorne agencije za telekomunikacije, Vlade Kosova i američke ambasade u

Prištini, bio koliko dugo bi "virtuelni operater" sarađivao sa Telekomom Srbije.

"Mi smo zahtevali da to bude najmanje tri godine dok je druga strana nudila samo godinu dana. Sva ostala pitanja bi veoma lako usaglasili", izjavio je Lekan.

On je predočio da je njegova kompanija dobila zadatak da pokuša da pronađe rešenje da Telekom Srbija ostane da radi na Kosovu, objašnjavajući da bi "virtuelni operater" omogućio komunikaciju građanima po istim cenama koje važe i sada.

"Građani ne bi koristili brojeve 063 ili 064, već bi to bili drugi pozivni brojevi, ali bi imali iste uslove i cene razgovora kao u centralnoj Srbiji", potvrdio je Lekan i dodao da bi "virtuelni operater" mobilne telefonije funkcionisao samo u sredinama gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: