Dulić: Izgradićemo milion kvadrata

Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić kaže da je cilj da se narednih godina izgradi ukupno milion kvadrata stambenog prostora.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 15.10.2010.

00:07

Default images

To je deo nove stambene politike, koju smo započeli sa projektom "Stepa Stepanović" na lokaciji bivše kasarne "4. juli", rekao je Dulić.

On dodaje da je država zbog velikog interesovanja za kupovinu stanova koji će se graditi na lokaciji bivše kasarne "4. juli" odlučila da ubrza rad na projektima za igradnju stanova na drugim lokacijma i u drugim gradovima.

Više od deset hiljada građana prijavilo se za kupovinu 4.578 stanova, koji će se graditi na lokaciji bivše kasarne "4. juli", a za mesec dana biće izdata lokacijska dozvola za izgradnju od 1.000 do 1.200 stanova na 80.000 kvadrata u novobeogradskom naselju "Dr Ivan Ribar", rekao je Dulić. Prema njegovim rečima, cena kvadrata na toj lokaciji iznosiće maksimalno 1.290 evra, a gradilište će oživeti već početkom naredne godine.

"U 2011. počeće i izgradnja stanova u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i u drugim gradovima u kojima su lokalne samouprave zainteresovane za realizaciju ovog državnog projekta i ukoliko postoji velika razlika između tržišne i izvodjačke cene kvadrata", kazao je Dulić.

On je objasnio da je "jasno da danas prosečna srpska porodica po tržišnim cenama u pojedinim gradovima ne može da dođe do krova nad glavom", pa je država donela odluku da pomogne, da bude investitor i da na tržištu ponudi dovoljan broj stanova, koji će se prodavati po cenama dostupnim za prosečan srpski džep.

"Ovo je intervencija države, koja bi mogla da dovede do toga da privatni investitori imaju manji profit od prodaje kvadrata nego što je to do danas bila praksa. Država neće da gradi, pošto državnih građevinskih preduzeća više nema. Radove će izvoditi privatne firme, ali država ima nameru da bude investitor i da ponudom kvalitetnih, a jeftinijih stanova utiče na tržište, kako bi cene kvadrata krenule nadole", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, sada imamo apsurd, jer nikada nije bila veća potražnja za kvadratima, a nikada se manje stanova nije prodalo, zato što su cene na tržištu nerealne u odnosu na kupovnu moć građana.
Komentarišući to što potencijalni kupci strahuju da kvadrati neće biti završeni u planiranom roku, on kaže da je "Direkcija izgradila više hiljada stanova u Srbiji i nikada se nije desilo da prevari kupce. Osim povoljne cene, budući vlasnici dobiće uknjižene i kvalitetno izgrađene kvadrate. Na ovaj način, jednim projektom napadamo tri velika problema koji su postojali - visoka cena, sumnjiv kvalitet gradnje, nelegalne kupoprodaje. Vlada Srbije želi da postavi potpuno nove standarde u stanogradnji".

Na pitanje koje će firme graditi stanove na Voždovcu, Dulić odgovara da je poslat poziv na adrese svih građevinskih preduzeća, koja ispunjavaju uslove, da dostave ponude. "Ne želim da imam ništa sa izborom izvođača. Ovo jeste moj projekat, ali Građevinskoj direkciji Srbije se svakako neću mešati u posao. Pratiću projekat samo kao resorni ministar", dodaje on.

Ministar Dulić kaže da je ovih dana bilo sastanaka "sa predstavnicima nekoliko investicionih fondova, koji se bave nekretninama i vrlo brzo će u Srbiju doći veliki investitori, koji su spremni da ponude kvalitetne stanove po istim cenama po kojima ih nudi i država. Oni traže brzo izdavanje dozvola i suguran sam da za tako velike investitore lokalne samouprave to mogu da garantuju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: